1/10/10

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ BYRONAS.GR

Η ιστοσελίδα Byronas.gr, στα πλαίσια παρουσίασης, ενόψει εκλογών, των επικεφαλής όλων των δημ. παρατάξεων στο Βύρωνα, ζήτησε απαντήσεις του επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα, Σταύρου Τζιορτζιώτη, σε ερωτήσεις με όριο τις 100 λέξεις. σε ερωτήσεις.
Παρακάτω βρίσκονται οι απαντήσεις του.
Για να δείτε την παρουσίαση των απαντήσεων και των άλλων επικεφαλής στο byronas.gr μεταβείτε στην αρχική σελίδα και συνδεθείτε στην ιστοσελίδα από τους συνδέσμους της αριστερής στήλης, κατηγορία ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ.


1. Περιγράψτε μας ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σας που δεν το έχουν οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό το χαρακτηριστικό σας πρέπει να αξιολογηθεί σαν σημαντικό ώστε να επηρεάσει την εκλογή σας από τους Βυρωνιώτες;


Μακριά από μας η λογική ότι ένας δήμαρχος ως αυθεντία θα λύνει τα προβλήματα και η αντίληψη του «ενός ανδρός αρχή». Λειτουργώ συλλογικά εκφράζοντας τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης.
Δεν έχουμε εμπλακεί ως πρόσωπα και ως παράταξη στη διαχείριση της δημοτικής εξουσίας, που μετέτρεψε την πόλη μας σε τσιμεντούπολη και άφησε το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο στα οικονομικά συμφέροντα και στην κρατική-δημοτική ασυδοσία. Δεν αποδεχτήκαμε την πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια είτε από την κεντρική είτε από την τοπική εξουσία. Φιλοδοξία μας είναι να συμβάλλουμε σε συλλογικούς διεκδικητικούς, νικηφόρους αγώνες των κατοίκων, να δυναμώσει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση στα σχέδια της δημοτικής εξουσίας, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, να ανατραπεί το μνημόνιο και ο Καλλικράτης και να ζούμε μια ανθρώπινη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη.




2. Ποιό κατά την γνώμη σας είναι σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή o Βύρωνας; Τι ενέργειες θα κάνετε εσείς αν εκλεγείτε και σε πόσο χρονικό διάστημα πιστεύετε ότι θα έχετε απτά στοιχεία βελτίωσης του για να παρουσιάσετε στους δημότες;

Η πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων. Στο βωμό του κέρδους των ισχυρών του χρήματος θυσιάζονται οι ανθρώπινες ανάγκες, συντρίβονται τα δικαιώματα σε εργασία, ασφάλιση, πρόνοια, παιδεία, υγεία, λεηλατούνται ο δημόσιος πλούτος και η φύση με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Προβλήματα που είναι και του Βυρωνιώτικου λαού και όλων των εργαζόμενων, άνεργων, νέων, συνταξιούχων.
Προβλήματα που οξύνονται από τις πολιτικές φορομπηξίας της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά, από τη διάθεση του δημόσιου χρήματος, όχι για τις κοινωνικές ανάγκες σε δημόσια παιδεία, πρόνοια, υγεία, έργα υποδομών, αλλά για έργα ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων κυρίως προεκλογικού χαρακτήρα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας.
Από τις θέσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο θα ενισχύσουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις πολιτικές, θα συμβάλλουμε στους αγώνες των κατοίκων για να ματαιώσουμε τις επιδιώξεις του πολιτικού, οικονομικού και δημοτικού κατεστημένου.



3. Σε περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος Βύρωνα, θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι τρεις πρώτες προτεραιότητες που θα θέσετε για την πόλη του Βύρωνα και γιατί;

Όταν φτάσουμε να έχουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των κατοίκων, θα έχουν αλλάξει και οι συνειδήσεις. Και νομίζω, ότι είναι τέτοια η κατάσταση πια, που όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι με αυτό το σύστημα δεν πάει άλλο, ότι χρειαζόμαστε ριζικές ανατροπές. Να περάσουμε από την ολιγαρχία των οικονομικά ισχυρών στη πραγματική δημοκρατία της εργατικής χειραφέτησης και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Τότε, νομίζω ότι οι κάτοικοι θα έχουν τη βούληση να τα αλλάξουν όλα. Συμβούλια σε κάθε γειτονιά με λαϊκές συνελεύσεις θα ορίζουν τα προβλήματα, τις προτεραιότητες, θα δίνουν λύσεις με κοινωνική αλληλεγγύη, ισότητα, συνεννόηση, αποδοχή του διαφορετικού. Άρα, πρώτον σύγκρουση με την οικονομική εξουσία και τα προνόμια των ισχυρών, δεύτερον όλη η εξουσία στους λαϊκούς θεσμούς και τρίτον άμεσα μέτρα για βελτίωση της ζωής των κατοίκων, δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, μείωση ωρών εργασίας.

4. Αξιοπιστία, Αυτοδιοίκηση, Διαφάνεια, Επίπτωση, Κακοδιαχείριση, Καλλικράτης, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Πλάνο Ανάπτυξης, Νεολαία.
Αξιολογείστε με σειρά προτεραιότητας τις παραπάνω έννοιες, θέτοντας μεγαλύτερη σημαντικότητα από 1 προς 10. Για τις δύο πρώτες που θα επιλέξετε περιγράψτε τους λόγους που σας κάνουν να τις ξεχωρίσετε από τις υπόλοιπες.

Σε αυτές τις έννοιες θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες π.χ. «παιδί, γηρατειά, κοινωνικά αποκλεισμένοι, ευπαθείς ομάδες, λαϊκή συμμετοχή». Μερικές έννοιες είναι αφηρημένες και ο καθένας τις ερμηνεύει όπως θέλει, άλλες να αξιολογηθούν σε πρώτη γραμμή όχι ως θετικές, αλλά για να αντιμετωπιστούν και να ανατραπούν π.χ. Καλλικράτης. Εν πάσει περιπτώσει, αναφέρομαι στις 2 πρώτες που ξεχωρίζω.
Κοινωνική Αλληλεγγύη: Από τη δική μας σκοπιά δεν έχει πολλαπλές ερμηνείες. Σημαίνει άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και των συνθηκών που γεννούν εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εξάλειψη της φτώχειας, του ρατσισμού, των πολέμων, της αδικίας, δουλειά, παιδεία, υγεία, στέγη, τροφή για όλους.
Αυτοδιοίκηση: Η πραγματική σημασία της είναι η αυτοδιεύθυνση των ανθρώπων. Απαιτεί μια κοινωνία κοιινωνικά απελευθερωμένη με θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και ισότητας δικαιωμάτων και περιλαμβάνει τη διαφάνεια.


5. Ένα παιδί, ένας πατέρας και ένας συνταξιούχος, πολίτες του δήμου μας περιμένουν να ακούσουν αλλαγές βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης τους στον Βύρωνα και περιμένουν μία δέσμευσή από εσας, που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης τους στον Βύρωνα. Μιλήστε τους στον πρώτο ενικό, δεσμευόμενος στον κάθε ένα ξεχωριστά ότι αν εκλεγείτε θα το υλοποιήσετε.

- Ούτε τα θα, ούτε το εγώ του πρώτου ενικού μας χαρακτηρίζουν. Δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτό τον τρόπο. Εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα όλων στη δουλειά, στις συνθήκες ζωής, σε ανθρώπινη πόλη και σας θέλουμε μαζί. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να είμαστε πολλοί, να γίνουμε δυνατοί, ώστε να ανατρέψουμε τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας, της κυβέρνησης του μνημονίου, των κομμάτων του προγράμματος σταθερότητας και των δημοτικών παρατάξεων του Καλλικράτη, που είναι υπεύθυνοι για τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής μας και ας τάζουν βελτίωση και λαγούς με πετραχήλια. Ανεξάρτητη δράση των πολιτών για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.