10/10/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Νεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,

Ένα σκούρο πέπλο, σκεπάζει την ελληνική κοινωνία. Τα αποτελέσματα του μνημονίου έχουν γίνει ήδη φανερά. Τα εργασιακά δικαιώματα εκμηδενίζονται, η ανεργία αυξάνεται, το βιοτικό επίπεδο καταρρακώνεται. Ταυτόχρονα, εργοτάξια ξεπουλιούνται σε πολυεθνικές, καταστήματα και επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Η κυβέρνηση, που θα μας “σώσει” από την κρίση, προβλέπει το 2011 αύξηση της ανεργίας στο 15%, μείωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συρρίκνωση του ΑΕΠ, μείωση της χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών κατά 500 εκ. € και την ίδια στιγμή δίνει το εξωφρενικό ποσό των 15 δισ. (7% του ΑΕΠ περίπου) για τόκους των τοκογλυφικών δανείων που αυξάνονται. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παρέχει νέες φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις και παραδίδει δημόσιους χώρους σε ξένους και ντόπιους «επενδυτές», όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης»
είναι προέκταση της ίδιας πολιτικής, μεταβιβάζει από το κεντρικό κράτος στους δήμους αρμοδιότητες για εκπαίδευση, υγεία, υποδομές, ενώ μειώνει την κρατική χρηματοδότηση. Οι δήμοι για να ανταπεξέλθουν θα αυξάνουν τους τοπικούς φόρους και θα αναζητούν χρηματοδοτήσεις από το ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεπουλώντας δημόσιους χώρους και περιουσία. Θα λειτουργούν σαν επιχείρηση, θα υπόκεινται σε ελέγχους κερδοφορίας. Κριτήριο για το έργο δεν θα είναι οι ανάγκες των ανθρώπων, αλλά το αν υπακούουν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της Ε.Ε., για επιχειρηματικότητα, «ανάπτυξη» και νέο μοντέλο πόλης. Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών, η περικοπή τους όταν δεν υπάρχουν πόροι ή το χαράτσωμα των κατοίκων προκειμένου να έχουν τις αντίστοιχες παροχές.

Στη γειτονιά μας
τα προβλήματα των συνθηκών ζωής περισσεύουν και οξύνονται με το δήμαρχο να αυξάνει τα δημοτικά τέλη σε δυσθεώρητα ύψη, με τους αποκλεισμούς δεκάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τον αποκλεισμό προνήπιων από τα δημόσια νηπιαγωγεία, με τη μειωμένη λειτουργία του ΚΕΠ, με τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα έργα για νέες κατασκευές που έχει ανακοινώσει κατά καιρούς ο κ. Χαρδαλιάς (παλιότερα παιδικός σταθμός στα Αναπηρικά, μετακόμιση δημαρχείου στο δάσος, τώρα κολυμβητήριο) βρίσκονται μέσα σε δασική περιοχή (β’ ζώνη Υμηττού). Το βουνό αντιμετωπίζεται σαν δωρεάν οικόπεδο για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του δήμου. Παράλληλα, η δημοτική αρχή αποδέχεται νέους αυτοκινητόδρομους στο δάσος, παραχωρεί δημόσιους χώρους σε κατασκευαστικές εταιρείες για οικοδόμηση και εκμετάλλευση και τα ακριβά έργα αναπλάσεων και συντήρησης γίνονται με παρατυπίες, προχειρότητα και αστοχίες.
Όλα αυτά με το πρόσχημα πως ο δήμος δεν έχει λεφτά. Λεφτά, όμως, σπαταλούνται σε πολυτελείς αυτοδιαφημιστικές εκδόσεις και σε έργα αμφιβόλου ποιότητας, όπως οι πρόσφατες ασφαλτοστρώσεις, πολλές στα ίδια σημεία που είχαν γίνει προεκλογικά πριν 4 χρόνια και πιθανώς να επαναληφθούν τα επόμενα 4. Λεφτά υπάρχουν για τις εταιρείες συμβούλων, τις κατασκευαστικές, τις εταιρείες επικοινωνίας, τις αμοιβές των καλλιτεχνών του φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες. Λεφτά, όμως, για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των κατοίκων δεν υπάρχουν.
Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΣΤΗ Ν.Δ., ΣΤΟ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε..
Η «αντιπολίτευση»
Για την σημερινή κατάσταση στο δήμο δεν είναι άμοιρη ευθυνών η παράταξη του κ. Κόνσουλα που προασπίζεται κεντρικά και τοπικά τη ληστρική κυβερνητική πολιτική και τάσσεται υπέρ του «Καλλικράτη» μαζί με τον κ Χαρδαλιά. Η επικοινωνιακή προβολή δήθεν αντιπολιτευτικής τακτικής δεν ανταποκρίνεται σε πράξεις της για κινητοποίηση δυνάμεων, ώστε να μπλοκάρει τις μεθοδεύσεις της δημ. αρχής. Δεν χωρά αμφιβολία ότι, αν βρεθεί στην εξουσία αυτή η παράταξη, θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική, ευθυγραμμιζόμενη με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Τις δικές τους ευθύνες έχουν και οι παρατάξεις μέρους της αριστεράς. Παρατάξεις που παλιότερα διαχειρίστηκαν τη δημοτική εξουσία, λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο, μετέτρεψαν το Βύρωνα σε τσιμεντούπολη και τον Υμηττό σε ξέφραγο αμπέλι. Ευθύνες φέρουν και σήμερα με την αποφυγή ουσιαστικής αντιπολίτευσης στις επιλογές της δημοτικής εξουσίας, το συγχωροχάρτι στις αδιαφανείς διαδικασίες π.χ. Πνευμ. Κέντρο, την ψήφιση για πέρασμα των χρεών της δημ. επιχείρησης στο δήμο.

Η Αριστερή Παρέμβαση,
Απέναντι σε όλα αυτά η Αριστερή Παρέμβαση ακολουθεί εδώ και 16 χρόνια έναν άλλο δρόμο: το δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας, το δρόμο της σύγκρουσης με τα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και με το κατεστημένο που διαφεντεύει στο δήμο. Πολιτική, που ανεξάρτητα από το αν ο διαχειριστής της είναι μπλε, πράσινος ή "υπερκομματικός", εκφράζει και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων.
Το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο να αναδείξουμε τα προβλήματα και τις αιτίες, να απαιτήσουμε λύσεις, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και στήριξη της συλλογικής δράσης των κατοίκων για την ανατροπή των σχεδίων της κεντρικής και δημοτικής εξουσίας.
Μαζί με τους κατοίκους παλέψαμε να παρθεί πίσω το χαράτσι των δημοτικών τελών, να ακυρωθούν τα σχέδια για τους αυτοκινητόδρομους μέσα στο δάσος, να αποτραπεί η οικοδόμηση σε δημόσιους ελεύθερους χώρους, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα των σχολείων και των παιδικών σταθμών, να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, να μη γίνει δημαρχείο το σχολικό κτίριο της Βυζαντίου, να μην παραδίδεται το δημόσιο χρήμα και οι δημόσιοι χώροι στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα με σειρά δράσεων, συζητήσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώσαμε, αναζητούμε μια διαφορετική αριστερά σε πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Η ανεξάρτητη συλλογική δράση των κατοίκων φέρνει αποτελέσματα.
Στη μικρή γειτονιά μας η εμπειρία έδειξε ότι οι συλλογικοί αγώνες και η ανυποχώρητη διεκδίκηση για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων ματαίωσε αρκετές αντιλαϊκές αποφάσεις της δημοτικής εξουσίας. Χρειάζεται, όμως, να κινητοποιηθούμε πολλοί περισσότεροι και να γίνουν πολλά περισσότερα για να τους αναχαιτίσουμε και να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας.

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,
Μπροστά στο σκούρο πέπλο που απλώνουν συντονισμένα τα κέντρα εξουσίας, με ένταση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου και της λεηλασίας της φύσης είναι φανερό ότι χρειάζεται η κινητοποίηση όλων όσων πλήττονται από αυτή την πολιτική και όλων όσων νιώθουν ότι το παρόν πολιτικό σύστημα σαπίζει και είναι ανάγκη να ανατραπεί.
Σας καλούμε :
• να μετατρέψουμε την ατομική διαμαρτυρία και την άρνηση σε πρόταση δράσης και συλλογική στάση.
• να ενισχύσουμε την πολιτική της ανεξάρτητης διεκδικητικής δράσης των κατοίκων για τις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων μας
• να δυναμώσουμε τη λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

ΔΙΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ - ΨΗΦΙΣΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ