31/10/10

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΟΡΤΖΙΩΤΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Φίλες και φίλοι Βυρωνιώτες,
Είναι πλέον σε όλους μας φανερό ότι έχουμε μπει σε μια άλλη εποχή. Tα χαρακτηριστικά της είναι η ανασφάλεια για το μέλλον, η κατεδάφιση δικαιωμάτων και ελευθεριών, η εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας. Οι μισθοί που και πριν δεν έφταναν σήμερα κόβονται και δεν μπορούν πια να συμπληρώνονται με δάνεια. Οι αξιοπρεπείς συντάξεις θεωρούνται σπατάλη για το δημόσιο. Η σταθερή δουλειά θεωρείται τύχη και προνόμιο, που πρέπει να καταργηθεί.
Το πρόγραμμα σταθερότητας και το μνημόνιο, οι νόμοι που τα στηρίζουν και ο Καλλικράτης που αλλάζει τη δομή του κράτους δημιουργούν μια νέα κατάσταση στην ίδια τη ζωή μας. Μια κατάσταση με τη μούχλα της συντήρησης και τις αράχνες ενός κοινωνικού μεσαίωνα.
Μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.
Και όμως ο παγκόσμιος πλούτος που παράγεται από την ανθρώπινη εργασία επιτρέπει να ζούμε όλοι με σίγουρη δουλειά, λιγότερες ώρες εργασίας, αξιοπρεπείς συντάξεις, στέγη, τροφή, παιδεία, υγεία, υποδομές, πολιτισμό, ελεύθερο χρόνο σε ένα περιβάλλον προστατευμένο και όχι λεηλατημένο.
Αυτές οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες γίνονται στην εξέλιξη της αναμέτρησης για την εφαρμογή ήδη εξαγγελμένων μέτρων και την επιβολή νέων.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΛΑΟΣ και την ουσιαστική συμφωνία της Ν.Δ. προωθούν αυτή την πολιτική στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους και της ανάγκης νέων δανείων.
Περικόπτουν τις συντάξεις ακόμα και των 400 ευρώ. Αυξάνουν τους έμμεσους φόρους. Μειώνουν τους μισθούς με σύμμαχο τη ΓΣΕΕ. Γενικεύουν τις ελαστικές, προσωρινές μορφές απασχόλησης, προωθούν την επέκταση των stage, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις. Όλα αυτά γιατί δήθεν δεν υπάρχουν λεφτά στο δημόσιο και γιατί χρειάζονται διευκολύνσεις, λόγω κρίσης, οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα με το μνημόνιο έχουν υποθηκεύσει όλη τη δημόσια περιουσία και έχουν δεσμευτεί ότι θα παραχωρήσουν τις πηγές ενέργειας, τις μεταφορές και ότι έχει απομείνει δημόσιο, ελεύθερους χώρους, παραλίες, νησιά.
Την ίδια ώρα δίνουν στις τράπεζες 78 δισ. € από το δημόσιο χρήμα (όταν το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα στο όνομα της μείωσης του οποίου παίρνονται τα μέτρα είναι 23 δισ. €.) και όταν τα δάνεια που θα πάρουν με βάση το μνημόνιο είναι 110 δις.. Φανερό που πήγαν και που πηγαίνουν τα λεφτά.
Σάλλας, Βγενόπουλος, Λάτσης, Μυτηλιναίος και εκατοντάδες άλλοι τραπεζίτες, έμποροι όπλων, βιομήχανοι, έμποροι, εφοπλιστές, κατασκευαστές και εκδότες (νέα και παλιά τζάκια) τώρα, τον καιρό της κρίσης, έχουν κέρδη, μπορούν να εξαγοράζουν δημόσιες τράπεζες, δημόσιο πλούτο, δημόσιες επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρείες, μεγάλες επιχειρήσεις.
Στους μεγαλοοφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία χαρίζονται εισφορές, την ώρα που θέλουν να μας πείσουν ότι για να σωθούν τα ταμεία πρέπει να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 70. Από το ΕΣΠΑ θα δοθούν στους μεγαλοκαρχαρίες δεκάδες δισ. €. Στους 30 μεγαλοκαπιταλιστές που χρωστούν στην εφορία πάνω 6,3 δισ. €. κανονίστηκε ρύθμιση περαίωσης των χρεών τους. Τους παρέχεται ευχέρεια απολύσεων, φτηνή εργασία και κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από δικά μας χρήματα.
Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,
Μια άλλη σημαντική πλευρά των συνολικών τους σχεδιασμών είναι το πρόγραμμα Καλλικράτης. Με αυτό αλλάζουν τη δομή της δημόσιας διοίκησης. Αποβλέπουν στην απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες της δημόσιας παιδείας, της υγείας, των υποδομών δήθεν στο όνομα της αποκέντρωσης. Έτσι, οι δήμοι θα αναλάβουν τις ευθύνες για αυτά και εμμέσως τις ευθύνες για τη διάλυση τους. Δεν θα έχουν τους πόρους για να ανταπεξέλθουν. Με το εφεύρημα της ανταποδοτικότητας θα μας βάζουν νέους φόρους για να τα χρηματοδοτούν και σε όποιες περιοχές οι κάτοικοι δεν μπορούν να τους αντέξουν θα έχουν υποβαθμισμένα σχολεία, υποδομές, καθαριότητα, πρόνοια, υγεία. Με λίγα λόγια άλλη δημόσια παιδεία στη Φιλοθέη και άλλη στο Βύρωνα
Ήδη από φέτος περικόπτονται από τους δήμους 500 εκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι οι δήμοι οδηγούνται στην πλήρη χρεοκοπία και ένα ειδικό μνημόνιο τους περιμένει για να ξεπουλήσουν ότι έχουν στις τράπεζες και στις κατασκευαστικές εταιρείες και με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να γίνουν μεσάζοντες για το κεφάλαιο σε τοπικό επίπεδο.
Την κατάσταση από τα μέτρα που παίρνουν, τη βιώνουμε ήδη στο Βύρωνα. Η λεηλασία της φύσης, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η εξάπλωση της φτώχειας είναι ορατά.
Η κατάσταση αυτή προετοιμάζεται χρόνια τώρα. Με την ουσιαστικό αφοπλισμό της αριστεράς, την έλλειψη αξιοπιστίας και την ενσωμάτωσή της όπου έδωσε δείγματα διοίκησης δήμων και όπου κρίθηκε ο κλονισμός του πολιτικού κατεστημένου, έσπευσε να το στηρίξει. Με την απαξίωσή της στα μάτια των εργαζόμενων ως μια από τα ίδια.
Στο Βύρωνα έχουμε, έτσι, για 8 χρόνια τη διοίκηση Χαρδαλιά, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Μια εξουσία που ασκήθηκε με λογικές και πρακτικές παράδοσης των πάντων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η επικοινωνιακή κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας και προβολής πλαστών έργων είναι η μέθοδος άσκησης της πολιτικής της. Ποιος δεν θυμάται την ακριβή εκστρατεία, την εκδήλωση και τα πανό με θέμα το Μετρό στο Βύρωνα;

Μπόμπολας, Γήγερτον και εταιρείες συμβούλων είναι οι κύριοι εργολήπτες του δήμου. Εμείς είμαστε οι χρηματοδότες αυτών των επιχειρήσεων με τους φόρους μας και τη διάθεση των δημόσιων χώρων. Είμαστε, επίσης, οι πελάτες που πληρώνουμε για οποιαδήποτε υπηρεσία. Και ο δήμος είναι ο μεσάζων για αυτές τις επιχειρήσεις. Η διαπλοκή χαρακτηρίζει τη λειτουργία του. Που πάει μαζί με την αδιαφάνεια, τον αυταρχισμό και την ολοκληρωτική αντιμετώπιση των διεκδικήσεων και των αναγκών των κατοίκων.
55 εκατομύρια ευρώ έδωσαν το προηγούμενο διάστημα για έργα. Ποσό τεράστιο και ποια είναι αυτά τα έργα. Ούτε ένα μέτρο νέου ελεύθερου χώρου δεν δημιουργήθηκε. Ούτε ένα ΚΑΠΗ. Ούτε ένας καινούργιος παιδικός σταθμός. Στην πόλη κανένας χώρος δεν απαλλοτριώθηκε για τις ανάγκες των κατοίκων.
Φέτος μάλιστα έμειναν 200 παιδιά εκτός παιδικών χαρών. 76 % αύξηση στα δημοτικά τέλη αμέσως μετά τις εκλογές του 2006.
Τη στιγμή που περικόπτονται χρήματα από τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, την πρόνοια, μόνο το 2009 σπατάλησαν 400 χιλιάδες ευρώ για συμβούλους και δημόσιες σχέσεις. Αυτή την προεκλογική περίοδο εξελίσσεται πάλι ένα έργο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «διευθέτηση ομβρίων» που είναι έργο ασφαλτοστρώσεων, πάνω στους ίδιους δρόμους που πολλοί έχουν ξαναασφαλτοστρωθεί στις προηγούμενες εκλογές.
Κολυμβητήριο δημοπρατείται χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για την πραγμάτωσή του, αφού είναι σε δασικό χώρο που έχει απαγορευτεί η έκδοση αδειών και μάλιστα στο αστρονομικό ποσό των 15 εκ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας και των κινδύνων που συνεπάγεται είναι ότι παρόμοια επιχείρηση από τη δημοτική αρχή Ρογκάκου για κατασκευή κολυμβητήριου στα Νταμάρια κόστισε μόνο την αποζημίωση του εργολάβου, χωρίς να πραγματοποιηθεί το έργο.
Δημόσια περιουσία που δημιουργήθηκε με χρήματα των δημοτών παραχωρείται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, όπως το πάρκινγκ της Ευαγγελικής Σχολής και στον Καρέα στον Μπόμπολα. Δεν είναι τυχαίο ότι η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ συμφερόντων Μπόμπολα στήριξε τον κ. Χαρδαλιά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο με ειδικό ένθετο .
Πίσω από τις ασφαλτοστρώσεις, τους καθαρισμούς του δάσους του Υμηττού, τις αναθέσεις πάσης φύσεως έργων βρίσκεται το ίδιο κατεστημένο.
Με το Πνευματικό Κέντρο που διοργανώνει τα φεστιβάλ βράχων διακινούνται τεράστια ποσά χρημάτων χρόνια τώρα με διαπαραταξιακή συναίνεση. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν εκλεγήκαμε αρνήθηκαν την εκπροσώπησή μας στο Δ.Σ. και έδιναν διπλές θέσεις στις άλλες παρατάξεις. Αρνούνται την ενημέρωση και την διαφάνεια στα οικονομικά του. Μόνο τώρα όψιμα για προεκλογικές Όταν σπάει η Όμως
Ο απολογισμός είναι αρνητικός και αυτή την 4ετία.
Δεκάδες στρέμματα καμένου δάσους στον Υμηττό. Νέα κτίσματα στο δάσος μέσα στα στρατόπεδα. Εγκατάλειψη και παρκινγκ εταιρειών συνεχίζει να αποτελεί ο χώρος του δάσους. Ενώ η δημ. αρχή από νοοτροπία πάντα τον αντιμετωπίζει ως φτηνό χώρο για οικοδόμηση. Δημαρχείο, σχολείο, κολυμβητήριο ήταν και είναι τα σχέδια της για το βουνό. Νέοι αυτοκινητόδρομοι προβλέπονται και ένας κόμβος στον Κουταλά που θα φέρει την ολοκληρωτική καταστροφή του δάσους και τα σχέδια προχωρούν με την ουσιαστική συμφωνία της δημ. αρχής.
Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αναπλάθονται με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση της εμπορικής τους εκμετάλλευσης. Πλατεία Φατσέα, πλ. Αγ. Λαζάρου, πεζοδρομήσεις. Τελικά, έχουν γεμίσει τραπεζοκαθίσματα και οι κάτοικοι και τα παιδιά δεν μπορούν να περάσουν, πόσο μάλλον να παίξουν. Ενώ το όποιο πράσινο στην πόλη εγκαταλείπεται χωρίς συντήρηση ή τσιμεντάρεται για διακόσμηση από εκλογές σε εκλογές.
Η δημοτική αρχή παίρνει συνεχώς δάνεια. Το 2009 δανείστηκε 5,7 εκ. €. Το έλλειμμα έχει ξεπεράσει τα 15 εκ. €. Την ίδια χρονιά ξόδεψε 400 χιλ. € για δημόσιες σχέσεις, συμβούλους, εκδηλώσεις, επικοινωνιακή πολιτική. Ενδεικτικό για αυτό είναι ότι εκδήλωση προβολής του προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας» κόστισε 38 χιλ. €.. Η χρεωκοπία του δήμου, παρά τη φορομπηξία, έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό στα πρότυπα της κεντρικής κυβέρνησης. Με την οικονομική χρεωκοπία
Ο τρόπος λειτουργίας του δήμου είναι αντιδημοκρατικός. Η δημοτική αρχή του κ. Χαρδαλιά δεν δίνει στοιχεία, δυσκολεύει την ενημέρωση των πολιτών και των δημοτικών παρατάξεων. Παρανομώντας δεν φέρνει για συζήτηση θέματα, που έχουν ζητήσει οι κάτοικοι με υπογραφές τους. Εξαναγκαστήκαμε για να τηρούνται στοιχειώδεις διαδικασίες ενημέρωσης να αποχωρήσουμε από συνεδρίαση του Δημ. Συμβούλιο, ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία του προς τους δημ. Συμβούλους και τους κατοίκους.
Οι ανασφαλείς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις εξαπλώνονται στις υπηρεσίες του Δήμου, πραγματικότητα που θα ενταθεί με την εφαρμογή του Καλλικράτη, των νόμων για τα εργασιακά και των δεσμεύσεων του μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ-κυβέρνησης. Έχουμε στο δήμο ακόμα και ανασφάλιστη εργασία.
Ο τρόπος λειτουργίας του δήμου είναι αντιδημοκρατικός. Η δημοτική αρχή του κ. Χαρδαλιά δεν δίνει στοιχεία, δυσκολεύει την ενημέρωση των πολιτών και των δημοτικών παρατάξεων. Παρανομώντας δεν φέρνει για συζήτηση θέματα, που έχουν ζητήσει οι κάτοικοι με υπογραφές τους. Εξαναγκαστήκαμε για να τηρούνται στοιχειώδεις διαδικασίες ενημέρωσης να αποχωρήσουμε από συνεδρίαση του Δημ. Συμβούλιο, ζητώντας να υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία του προς τους δημ. Συμβούλους και τους κατοίκους.
Για αυτό λοιπόν εμείς αρνηθήκαμε να στηρίξουμε , να συναινέσουμε, να ανεχτούμε ή να σιωπήσουμε για αυτή την πολιτική. Δεν ψηφίσαμε κανένα προϋπολογισμό και κανένα δάνειο στο δημ. συμβούλιο. Δεν συναινέσαμε σε προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας και προτείναμε από θέσεις αρχών οι προσλήψεις για τις ανάγκες του δήμου να γίνουν μέσα από δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες
Αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει και με τον άλλο διεκδικητή της δημοτικής εξουσίας. Ο κ. Κόνσουλας, ως κυβερνητική παράταξη θα ακολουθήσει πιστά το μοντέλο του Καλλικράτη και την άσκηση της ίδιας πολιτικής. Μπορεί να φέρνει και αυτός κατά τα λεγόμενα του Χαρδαλιά το μετρό στο Βύρωνα. Αλλά, όλα αυτά είναι τόσο κραυγαλέα γελοίοι πολιτικαντισμοί που δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανένα νοήμονα. Το μετρό είναι διεκδίκηση των κατοίκων και θα έρθει πιο γρήγορα στο Βύρωνα, όσο πιο γρήγορα ανατραπεί το μνημόνιο που περικόπτει τις δαπάνες για δημόσια έργα. Θα είναι τόσο πιο προσιτό στη χρήση του, όταν δεν περάσουν τα σχέδια του προγράμματος σταθερότητας για ιδιωτικοποίηση και αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Ο κ. Κόνσουλας τι έχει να κάνει για αυτά. Έτρεξε να χαιρετίσει τα μέτρα της κυβέρνησης με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Ψήφισε μαζί με τον κ. Χαρδαλιά την αποδοχή του Καλλικράτη. Δέχεται επι της ουσίας την οικονομική πολιτική Χαρδαλιά για αυτό και έχει ψηφίσει αρκετούς προϋπολογισμούς και δάνεια
Δεν θα κουραστούμε να το λέμε.
Καμιά λύση δεν πρόκειται να υπάρξει στα τοπικά ζητήματα και διεκδικήσεις χωρίς συγκρούσεις με το οικονομικό κατεστημένο και χωρίς ανατροπή του πολιτικού και δημοτικού κατεστημένου.
Λυμαίνονται όλα τα προηγούμενα χρόνια το δημόσιο χρήμα και πλούτο και τώρα για να μας σώσουν από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τους, θέλουν να μας πείσουν να τους ξαναψηφίσουμε για να εφαρμόσουν μια πιο καθαρόαιμη πολιτική διάλυσης οποιασδήποτε κοινωνικής παροχής και παράδοσης των πάντων στην ασυδοσία της αγοράς, στο όνομα της κερδοφορίας και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης.
Η δράση που περιέγραψε η Χρυσούλα Κλεινοπούλου και οι διεκδικήσεις που πάλεψαν οι κάτοικοι το προηγούμενο διάστημα έδειξε ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.
Η παρέμβαση μας για τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και η δράση μαζί με τους κατοίκους ανάγκασε τον κ. Χαρδαλιά να μειώσει αρχικά το χαράτσι για μια σειρά κατηγορίες κατοίκων και τελικά να το καταργήσει οριστικά για όλους τον 4ο χρόνο.
Στα θέματα του Υμηττού εμποδίσαμε να υλοποιήσει την κατασκευή δημαρχείου στον Υμηττό και παιδικού σταθμού στο δασικό χώρο των Αναπηρικών.
Παρεμβήκαμε για την ανέγερση κυλικείου στο στρατόπεδο που με εύσχημο τρόπο υποσχέθηκε ότι θα το στείλει στον εισαγγελέα και ακόμα δεν έφτασε. Ενώ φέραμε στην επιφάνεια μόλις έπεσε στην αντίληψη μας κατά τη διάρκεια των εκσκαφών το θέμα της ανέγερσης κτιρίων στο στρατόπεδο της αεροπορίας, που η δημοτική αρχή αποφάσισε να ασχοληθεί, όταν είχε ολοκληρωθεί ο σκελετός τους.
Για τις επιδράσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αναδείξαμε το θέμα με εκδήλωση και στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για την απομάκρυνση των κεραιών που είδατε και στο βίντεο.
Το ότι σήμερα το σχολικό κτίριο στη Βυζαντίου λειτουργεί ως σχολείο είναι χάρη στο ότι αποκαλύψαμε την επιδίωξη και τις μεθοδεύσεις Χαρδαλιά που το κρατούσε κλειστό για να το κάνει δημαρχείο, παρουσιάζοντας το θέμα ως τελειωμένο. Προθέσεις δηλωμένες και στο δημοτικό συμβούλιο και στους προέδρους των συλλόγων γονέων. Μετά τις κινητοποιήσεις δικές μας και των συλλόγων και τις αποκαλύψεις έφτασε σήμερα να στεγάζεται εκεί το γυμνάσιο Καρέα και ο Χαρδαλιάς να αποποιείται τις προηγούμενες προθέσεις του. Θέλει όμως προσοχή γιατί μεθοδεύει νέα καθυστέρηση μετά την μετακόμιση του προσωρινά στεγαζόμενου γυμνασίου Καρέα.
Οι κινητοποιήσεις μας και η συμβολή μας και στη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Αγώνα με κατοίκους άλλων περιοχών και τη δράση επιτροπών και των άλλων κατοίκων πετύχαμε την προσωρινή αναστολή της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων. Στα νέα τους σχέδια δεν περιλαμβάνεται η σήραγγα με έξοδο στην περιοχή μας, αλλά έχουμε τον κόμβο στον Κουταλά. Θα μας βρουν μπροστά τους.
Αυτή η δράση μας, μας οδηγεί σε κρίσιμα συμπεράσματα.
Ότι και να θέλεις παλέψεις από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα και χωρίς ενημέρωση των περίοικων που βομβαρδίζονται με ακτινοβολία μέχρι τις κακοτεχνίες στις ασφαλτοστρώσεις, τη λακούβα όπως το λέμε. Από το ότι τα έργα γίνονται όχι για τις ανάγκες των κατοίκων αλλά για τα κέρδη των εταιρειών, από το ότι δεν φτάνουν οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί για να καλύψουν τις ανάγκες μέχρι το να μη γίνει κόμβος στον Κουταλά έρχεσαι αντιμέτωπος με :
- Τις περικοπές για τις δημόσιες δαπάνες και τη λειψή λειτουργία για τις κοινωνικές ανάγκες
- Με τα οικονομικά συμφέροντα που τρέφονται από το δημόσιο χρήμα και θέλουν να εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία
- Με τις κεντρικές πολιτικές μνημόνιο, προϋπολογισμός νόμους και τους φορείς τους την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβέρνηση, δημοτική εξουσία
- Με το κατεστημένο δημοτικό και πολιτικό που ταΐζει και ταΐζεται από το δημόσιο.
Για αυτό εμείς διαχωριζόμαστε από τις παρατάξεις της επίσημης αριστεράς, που τα στελέχη τους από διάφορες θέσεις τα προηγούμενα χρόνια διοίκησαν το δήμο και ευθύνονται για την κατάσταση που παρέδωσαν το Βύρωνα και το βουνό.
Και λέμε:
Κατ αρχήν ότι πρέπει η αριστερά να ξεκόψει από τις αυταπάτες και την λογική της θεσμικής συμμετοχής και του εξωραϊσμού της κατάστασης. Να αναζητηθούν λύσεις, όχι μόνο για να απαλύνουμε τις πληγές του μνημονίου, αλλά για να το ανατρέψουμε. Όχι μόνο για να κοροϊδευόμαστε με ένα κάρο προτάσεις ιδεών για το πώς θα γίνει πιο ανθρώπινη πόλη και πως θα φυτευθούν περισσότερα δέντρα, αλλά με το να μην κρύβουμε ότι με αυτή την πολιτική ούτε ένα δεντράκι δεν θα φυτευτεί σε αυτή την εποχή αν κάποιοι δεν βγάλουν κέρδος από αυτό με τις μπίζνες πράσινη ανάπτυξη και δεν σχεδιάσουν πως θα το «αναπλάσουν» για να ξαναβγάλουν κέρδος. Για αυτό η Στάση Βύρωνα δεν έχει ανοίξει μέτωπο απέναντι στη δημοτική εξουσία, προτείνει μονομετοχική δημ. επιχείρηση που υλοποιεί ο Χαρδαλιάς. Ψηφίζει τα τεκταινόμενα το Π.Κ. και όταν κάποιες φορές διαφοροποιηθεί, ανακαλείται στην τάξη και αποσύρει τη διαφοροποίησή της, όπως πρόσφατα στο Πνευματικο Κέντρο.
Δεύτερον, θεωρούμε ότι η συνέπεια λόγων και έργων είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση και καθήκον της αριστεράς. Δεν μπορεί να επικαλείσαι ότι θέλεις την κοινωνική αλλαγή και την λαϊκή εξουσία και ταυτόχρονα να υπερασπίζεσαι την πολιτική που ασκήθηκε σε δήμους, που η αριστερά είχε την εξουσία και έδρασε με τον ίδιο τρόπο (αύξηση συντελεστή δόμησης, δασικές εκτάσεις ως φτηνός χώρος για δημοτικές εγκαταστάσεις, ανοχή ή και πριμοδότηση κατασκευαστικών συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου χώρου, προώθηση του ρουσφετιού, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της αδιαφάνειας και κακοδιαχείριση).
Όσο η αριστερά δεν ξεκόβει από αυτά, τόσο θα είναι όμηρος στο κατεστημένο και δεν θα μπορεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο για τα συγκεκριμένα, ούτε να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να αποκαλύπτει τις διαπλοκές τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα ψηφίζει το πέρασμα των χρεών της δημοτικής επιχείρησης στο δήμο, παρά το ότι θεωρητικά είναι ενάντια στις δημ. επιχειρήσεις. Θα σιωπά για τα τεκταινόμενα στο Πνευματικό Κέντρο. Θα διασχίζεται από την αντίθεση στην γραμμή από τη μια της γενικής πολιτικής επίκλησης της άλλης εξουσίας και από την άλλη στην έλλειψη προσανατολισμού για την αμφισβήτηση της εξουσίας αυτής σε κάθε πλευρά της και στην ανάγκη ανατροπών αυτής της πολιτικής και νικών στο σήμερα με δημιουργία ενός μαζικού αντικαπιταλιστικού ρεύματος. Θα μένει στην ικανοποίηση από την παραταξιακή-κομματική συσπείρωση και τελικά περιχαράκωση των δικών της δυνάμεων.
Απέναντι σε όλα αυτά ο κόσμος αηδιάζει με την πολιτική και τους πολιτικούς και πολλές φορές οδηγείται σε απλοϊκές απόψεις του τύπου «όλοι τα ίδια είναι ας μην ασχολούμαστε». Ποιος κερδίζει από αυτό παρά μόνο οι κυρίαρχοι που μας θέλουν παθητικούς δέκτες της εξουσίας τους.
Ποιος κερδίζει επίσης σήμερα από την αποχή με όποιον ιδεολογικό μανδύα και αν εμφανίζεται, παρά μόνο το κατεστημένο, που θέλει να επικαλείται τη λαϊκή συναίνεση. Παντού χρειάζεται να οικοδομούμε πυρήνες αντίστασης, να δρούμε και να παρεμβαίνουμε σε όλα τα πεδία που κρίνεται η πολιτική και να οικοδομούμε μια αριστερά ανεξάρτητη από το σύστημα και τους φορείς του, ριζοσπαστική, αντιδιαχειριστική, τελικά αντικαπιταλιστική.
Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Το συμπέρασμα μας είναι ότι η δράση μας και η δράση των κατοίκων χρειάζεται να συνεχιστεί, με ενίσχυση του ανατρεπτικού συγκρουσιακού προσανατολισμού της. Να διεκδικούμε το όλον γιατί μας ανήκει και το δικαιούμαστε. Να μην χανόμαστε σε συμβιβασμούς και να μην μπερδεύουμε και μπερδευόμαστε για το αν χρειάζεται να διαλέγουμε στη φυλακή της τρόικας καλύτερους δεσμοφύλακες. Να προβάλλουμε τις προτάσεις μας για τη ζωή, την πόλη, τον πλούτο χωρίς εκπτώσεις και λογοκρισία.
Αυτή η δράση που έφερε αποτελέσματα, ανάγκασε ακόμα και τις κυβερνητικές δημ. παρατάξεις να μετακινούνται έστω φραστικά και να νοιώθουν τις λαϊκές απαιτήσεις καυτές στην ατζέντα τους.
Πιστεύουμε ότι απαιτείται το επόμενο διάστημα να δυναμώσουν οι επιτροπές κατοίκων, να γίνονται λαϊκές συνελεύσεις και να διεκδικούν το λόγο που τους ανήκει για τα προβλήματα της γειτονιάς. Να δυναμώσουν οι λαϊκές διεκδικήσεις και να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας.
Ενάντια στο Μνημόνιο και τις συνέπειες του.
Ενάντια στον ‘’Καλλικράτη’’ και στη διάλυση των δημόσιας παιδείας και υγείας.
Για Δημόσιες Δημοτικές Υπηρεσίες για τις ανάγκες των κατοίκων και όχι για τα κέρδη των εταιρειών. Όχι στο Δήμο επιχειρηματία και στον πολίτη πελάτη. Τέρμα στη διαπλοκή και στην αδιαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου. Να περάσει όλα τα Νομικά Πρόσωπα στο δήμο.
Όχι στην φορομπηξία. Να μειωθούν τα Δημοτικά τέλη και φόροι.
Έργα στην πόλη που να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και όχι αναπλάσεις για τις κατασκευαστικές εταιρείες.
Διαφύλαξη και επέκταση των δημόσιων ανοιχτών χώρων. Δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.
Όχι στους νέους περιφερειακούς αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό. Προστασία και αναδάσωση του Υμηττού.
Ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης όπως οι ποδηλατόδρομοι και οι πεζόδρομοι για περιορισμό του Ι.Χ.
Δημόσιες δωρεάν ποιοτικές συγκοινωνίες.
Για παιδικούς σταθμούς σε κάθε γειτονιά.
Βελτίωση των υποδομών στην Εκπαίδευση.
Για να επεκταθεί η ανακύκλωση από τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι από τους ιδιώτες.
Οι λαϊκοί θεσμοί αποτελούν αναγκαιότητα και προτεραιότητα στη σημερινή κατάσταση.
Να απαιτήσουμε όλοι μαζί με κοινωνική αλληλεγγύη τις δικές μας ανάγκες για
- μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
- Μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας για να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια.
- Να φορολογηθεί το κεφάλαιο. Τέρμα στις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις και την ασυδοσία του.
- Δεν αναγνωρίζουμε τον βραχνά του χρέους. Δεν τα φάγαμε εμείς. Πήγε στις τσέπες του κεφάλαιου και του πολιτικού του προσωπικού. Δεν θέλουμε να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, τα ελλείμματα και τα χρέη τους.
- Αντί να παίρνουν δις. ενισχύσεις οι τράπεζες – να περάσουν στο δημόσιο και να λειτουργούν για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
- Έξω οι πολυεθνικές από την κοινή ωφέλεια (υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, ενέργεια, νερό, επικοινωνίες). Να λειτουργούν για το συμφέρον των εργαζόμενων και όχι για τις μίζες των εταιρειών.
- Καμιά ανοχή στην κυβέρνηση και στα κόμματα του κατεστημένου. Να απαξιωθούν στις εκλογές αυτά τα κόμματα και οι παρατάξεις που στηρίζουν. Εμάς δεν μας τρομάζουν οι δήθεν απειλές για εκλογές. Αδιέξοδη είναι η δική τους πολιτική.
Για μας ο δρόμος είναι άλλος. Να έρθουν στο προσκήνιο οι εργατικές ανάγκες για τη πόλη, τη ζωή και τον πλούτο που μας ανήκει.
Γιατί το μέλλον δε θα ρθει από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο αν δεν πάρουμε εμείς τα δικά μας μέτρα.
Μαζί με τους κατοίκους στους αγώνες βρίσκεται η ελπίδα και η άλλη προοπτική.
Συλλογικοί αγώνες με τις δικές μας αξίες οδηγό για κέντρο τις ανθρώπινες ανάγκες, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, κατάργηση εκμετάλλευσης.
Την επόμενη μέρα από τις εκλογές θα πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί και να ξεκινήσουμε νέο γύρο αγώνων.
Μαζί σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη και της κάλπης και της επόμενης μέρας για να υπάρχει πιο δυνατή αντιπολίτευση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.