2/2/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Διεύθυνση: Νεαπόλεως 25, e-mail :arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα: http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com
1/2/2011
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ 4 ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,
Μεγάλης έκτασης επιχείρηση για την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων είναι σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση ξεκινά με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και με συμπτύξεις τμημάτων στο όνομα της περικοπής των δαπανών που επιβάλλουν η τρόικα, το Δ.Ν.Τ. και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Βύρωνα η αρμόδια Διεύθυνση της 2βάθμιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει τη συγχώνευση-κατάργηση 4 σχολείων της 2βάθμιας εκπαίδευσης στο Βύρωνα, 2 Γυμνασίων και 2 Λυκείων. Το προωθούν συγκεκριμένα με τη συγχώνευση του 1ου Γυμνασίου με το 2ο Γυμνάσιο, του 1ου Λυκείου με το 2ο Λύκειο και με την κατάργηση του 5ου Γυμνασίου και του 5ου Λυκείου.
Οι στόχοι τους δεν κρύβονται, γιατί ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τη λειτουργία τμημάτων με 30 μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια και με 25 σε δημοτικά. Αυτά σε συνδυασμό με την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, και με τα μέτρα του μνημονίου, που ορίζουν 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, δηλαδή μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για διάλυση – υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Οι καταργήσεις σχολείων, ο μεγάλος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών και η μείωση συνολικά των δαπανών για τη δημόσια παιδεία. κατατείνουν σε μια φτηνή, υποβαθμισμένη, δημόσια εκπαίδευση, με ανισότητες και ένταση των ταξικών φραγμών. Φτηνή εκπαίδευση για το κράτος και ακριβή για μαθητές και γονείς. Έτσι, ακόμα περισσότεροι μαθητές θα αναγκάζονται να εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο και ακόμα περισσότερα παιδιά να οδηγούνται στην παραπαιδεία για να καταφέρνουν να το τελειώσουν. Σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του εισοδήματος της οικογένειας από τα φροντιστήρια.
Η παράδοση του δημόσιου σχολείου στη ζούγκλα της «αγοράς» μεθοδεύεται με την υποχρηματοδότηση του από το κράτος, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του, και με τη μέθοδο αναζήτησης χρηματοδότησης από χορηγούς-εταιρείες, με τα ανάλογα ανταλλάγματα. Παράλληλα, προχωρά μέσα από την προσαρμογή του περιεχομένου και του προσανατολισμού των μαθημάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων για μαθητές περιορισμένης-μερικής-εξειδικευμένης γνώσης, αυριανούς φτηνούς-ευέλικτους- υποταγμένους εργαζόμενους.
Αυτά τα σχέδια, που καταστρώνονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συναίνεση της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ και στην ούγια τους γράφουν Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., μνημόνιο, εξυπηρετούν τα γενικότερα σχέδια τους για ισχυροποίηση της εξουσίας του κεφαλαίου. Πάνε μαζί με τις συγχωνεύσεις στους φορείς υγείας, πρόνοιας και τις περικοπές όλων των κοινωνικών δαπανών, μισθών και συντάξεων. Είναι μέτρα του «Καλλικράτη». Δεν μας πείθουν ότι γίνονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων και των δανείων. Αφού, την ίδια ώρα διπλασιάζουν των αριθμό των σχολικών συμβούλων, έχουν δώσει εκατομμύρια για διαδραστικούς πίνακες και άλλα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, στηρίζουν με δισεκατομμύρια τις τράπεζες και ξοδεύουν επίσης δισεκατομμύρια για εκστρατείες στο εξωτερικό, νατοϊκούς εξοπλισμούς και αγορές όπλων. Είναι φανερό ότι αυτή η πολιτική απαξιώνει το δημόσιο, δωρεάν σχολείο και το ρόλο του.
Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες. Η άρνηση της στην πρόταση της Αριστερής Παρέμβασης από τις 20/1 για να συζητηθεί το θέμα της κατάργησης σχολείων έκτακτα στο δημ. συμβούλιο με παρουσία των εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων δεν αποτελεί ολιγωρία. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ούτε για την άρνηση να το συζητήσει στη συνεδρίαση στις 31/1, όπως ζητούσαν και σύλλογοι εκπαιδευτικών. Αποτελεί απόληξη της πολιτικής της που υποτιμά τις ανάγκες για αναβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση και εκφράζεται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολείων που αφορούν το κτιριακό, τη συντήρηση, τις ανάγκες υποδομών. Είναι η ίδια πολιτική που βρίσκει λεφτά να ξεκινά ασφαλτοστρώσεις δρόμων με επικίνδυνες κακοτεχνίες, αλλά δεν βρίσκει λεφτά για να αποπερατώσει το σχολείο του Καρέα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο και το Δήμο να μην γίνουν καταργήσεις σχολείων.
• ΖΗΤΑΜΕ την αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε κτίρια και σε υποδομές.
• ΚΑΛΟΥΜΕ τη Δευτέρα 7/2, ώρα 8.30 μ.μ. όλους τους φορείς της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να παραστούν στο δημ. συμβούλιο, που αποφασίστηκε κάτω από την πίεση της μαζικής συμμετοχής και απαίτησης στο χθεσινό δημ. συμβούλιο.
ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ
ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ