19/11/09

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ (Σε εφημερίδα ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ)

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΔΥΝΗΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ
Αμέσως μετά τις εκλογές του 2006 η Δημοτική Αρχή επέβαλλε το παράνομο και υπερβολικό δυνητικό τέλος, που αύξησε μέχρι και 78% τους φόρους που πληρώνουμε στο δήμο. Το γεγονός ξεσήκωσε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις. Να θυμίσουμε ότι και εκείνη τη χρονιά εξαγγέλθηκε πολιτική λιτότητας και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ήταν μέχρι 4%.
Επιχείρημα του δημάρχου ήταν η άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου και η χρησιμοποίηση των χρημάτων για έργα.
Οι πρώτοι λογ/σμοί της ΔΕΗ έγιναν αφορμή για να εκφραστούν με μαζικό τρόπο οι αντιδράσεις, αφού όλοι συνειδητοποίησαν το μέγεθος της επιβάρυνσης. Να θυμίσω ότι η πρώτη συγκέντρωση που έγινε για το θέμα με πρωτοβουλία της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα στη Λουίζα είχε μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και μετά όλοι πορεύτηκαν στους δρόμους του Βύρωνα. Στη συνέχεια γινε και δεύτερη συγκέντρωση στον Αγ. Λάζαρο και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και μάλιστα συγκροτήθηκε και Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την κατάργηση του δυνητικού τέλους.
Πολλές οι μαζικές αντιδράσεις, οι κινητοποιήσεις, αλλά και η συγκέντρωση υπογραφών και οι ατομικές προσφυγές για την απαλλαγή από το δυνητικό τέλος. Πρώτο αποτέλεσμα των κινηματικών διαδικασιών ήταν η αναδίπλωση του δημάρχου. Σε δημοτικό συμβούλιο, με παρουσία πλήθους κατοίκων μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων, αναγκάζεται να δηλώσει ότι το χαράτσι θα διαρκέσει μόνο 3 χρόνια, ενώ η αρχική απόφασή του ήταν και για τα 4 χρόνια της θητείας του. Επίσης, αποφασίστηκε και η απαλλαγή των πολύτεκνων και των οικονομικά πολύ αδύνατων. Κάτω από αντιδράσεις των καταστηματαρχών της Αγοράς αποφασίστηκε και αυτοί να απαλλαγούν από την αύξηση, λόγω της μεγάλης χασούρας που είχαν από την μακρόχρονη αναστάτωση στην περιοχή με τα «έργα ανάπλασης». Ήταν φανερό ότι τα τέλη ήταν δυσβάσταχτα. Οι κινητοποιήσεις κράτησαν μήνες.
Η Περιφέρεια απέρριψε την αιτιολογημένη προσφυγή μας να κηρυχτούν παράνομα, στηρίζοντας την πολιτική του Δημάρχου.
Αργότερα ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από προσφυγή κατοίκων, τα έκρινε παράνομα. Ο Δήμος αρνήθηκε να τα επιστρέψει. Αρνήθηκε τις προτάσεις που καταθέταμε κάθε χρόνο στη συζήτηση του προϋπολογισμού να τα καταργήσει. Παρατάξεις της αντιπολίτευσης κινήθηκαν και με διάφορους άλλους επικοινωνιακούς τρόπους για το θέμα.
Γνώμη μας είναι ότι η σημερινή κατάργηση του δυνητικού τέλους την τελευταία προεκλογική χρονιά, είναι αποτέλεσμα των μαζικών αγώνων και της κατακραυγής των κατοίκων. Το χαράτσι που επιβλήθηκε είναι παντελώς αδικαιολόγητο και παράνομο στη συνείδηση των κατοίκων.
Η απόφαση έλεγε ότι τα χρήματα από το δυνητικό τέλος ανάμεσα στα άλλα θα πάνε και για απαλλοτριώσεις χώρων για γκαράζ. Σήμερα ξέρουμε ότι οι χώροι δεν χρησιμοποιούνται από το δήμο, αλλά παραχωρούνται σε κατασκευαστικές εταιρείες, που εισπράττουν πάλι από τους κατοίκους τσουχτερές τιμές για τη στάθμευση. Δηλαδή με δικούς μας φόρους αγοράζονται οικόπεδα για να τα εκμεταλλεύεται ο Μπόμπολας. Παράλογο, αλλά έτσι είναι : γίναμε χρηματοδότες του Μπόμπολα με απόφαση της δημοτικής αρχής της Ν.Δ. και με τις ευλογίες των κυβερνήσεων.