18/11/09

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΤΙΙΛΟΓΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (δεν δημοσιεύτηκε)

Και μόνο ο όρος «επιχειρησιακό πρόγραμμα» (Ε.Π.) δείχνει ότι πρόκειται για εναρμόνιση του δήμου στη λειτουργία των κανόνων της αγοράς, τη λογική του κέρδους και της ανταποδοτικότητας. Συναινετικά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επέβαλλαν με το Νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι Δήμοι να καταρτίζουν τέτοια προγράμματα για εφαρμογή πολιτικών της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, φυσικά προς όφελος του κεφαλαίου. Επιβάλλουν ταυτόχρονα την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δήμου σε ιδιωτικές εταιρείες με τις λεγόμενες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), την προώθηση της αυτοχρηματοδότησης, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Το Ε.Π. καταρτίζει σχέδιο για το πώς θα έχει «αναπτυξιακή πολιτική» ο δήμος και οι επιχειρήσεις της περιοχής με βάση στρατηγικούς στόχους για 4 χρόνια.
Έτσι, λοιπόν έδεσε το σιρόπι. Ήρθε και ο κ. Χαρδαλιάς της Ν.Δ. και έδειξε τι εστί Ε.Π.. Η δημοτική αρχή προσέλαβε μια ιδιωτική εταιρεία να το συντάξει. Οι κάτοικοι πληρώνουν την αμοιβή της. Κόστος 100.000 ευρώ.
Το Ε.Π. δεν χρειάστηκε ιδιαίτερο κόπο να γίνει. Στις εκατοντάδες σελίδες του προβάλλει κοινοτυπίες ως φάρμακα για πάσα νόσο, επαναλαμβάνει γενικές οδηγίες που μπορεί να έχουν πουληθεί επίσης και σε οποιοδήποτε άλλο δήμο της χώρας και αντιγράφει συνταγές των ΣΕΒ, ΔΝΤ, Κομισιόν, Εκοφίν, Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Τα μόνα έγκυρα στοιχεία, που αφορούν το Βύρωνα, είναι για τη σύνθεση των κατοίκων και προέρχονται από την ΕΣΥΕ, και τα έχουμε ξαναπληρώσει στην μελέτη που αφορούσε την προοπτική ανάπτυξης της Δημοτικής Επιχείρησης. Η οποία σύμφωνα με το Ε.Π. καλείται να παίξει ευρύτερο ρόλο στις νέες συνθήκες, δίνοντας ευελιξία να ασκεί πολιτική με τα 15 εκ. ευρώ κεφάλαιο, που της εκχώρησε ο δήμος.
Για τα ιδιαίτερα του Βύρωνα ξεχωρίζουμε μερικά δείγματα της οπτικής του Ε.Π. Παράδειγμα προτείνει την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Βύρωνα με την ενημέρωση τους για τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν νέες ευέλικτες μορφές εργασίας. Όσο για τα προβλήματα του Δήμου Βύρωνα «δεν υπάρχουν». Καμιά αναφορά σε κοινωνικά προβλήματα, προβλήματα της νεολαίας, των συνταξιούχων, της σχολικής στέγης, κ.α.
Για το περιβάλλον η μελέτη εκτιμά ότι υπάρχει επάρκεια ελεύθερων χώρων!!!. Ενώ για το κυκλοφοριακό δεν μπαίνει καν στον κόπο να δώσει μια εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο Βύρωνα από την κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, του κόμβου στον Κουταλά και της σήραγγας, που θα διοχετεύουν χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους της πόλης μας. Το τραγελαφικό είναι ότι η μελέτη στο επόμενο 4ετές προβλέπει τη δημιουργία 3 υπόγειων χώρων στάθμευσης με πλατεία από πάνω και μέσα σε αυτά είναι και ο χώρος του πολυώροφου γκαράζ του Μπόμπολα στην Ευαγγ. Σχολής, που μόλις εγκαινίασε ο κ. Χαρδαλιάς. Αποκλείεται να το γκρεμίσουν άμεσα, μάλλον πληρώνουμε ετεροχρονισμένο πρόγραμμα.
Το άλλο αστείο και τραγικό είναι η αναφορά ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα καταρτίστηκε μέσα από δημόσια διαβούλευση από το 2008. «Συμμετείχαν φορείς, αιρετοί, πολίτες κ.α.». Καλά εμείς δεν πήραμε χαμπάρι καμιά διαδικασία και αναρωτιόμαστε οι υπόλοιποι που συμμετείχαν δεν τους πληροφόρησαν ότι το γκαράζ έχει γίνει.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκφράζει πλήρως τη νεοσυντηρητική πολιτική για ενίσχυση του κεφαλαίου και αναδιάρθωση των λειτουργιών του δήμου σε ρόλο τοπικού κράτους-επιχειρηματία. Όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες στη περιοχή μας, αλλά είναι σε αντίθεση και για αυτό το καταψηφίσαμε.