30/9/09

ΣΕ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΓΙΑ ΥΜΗΤΤΟ

ΓΙΑ ΣΑΚΕΤΑ

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει την πολιτική ευθύνη για την οικοδόμηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο στρατόπεδο της Αεροπορίας, χωρίς πολεοδομική άδεια ή ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσίας. Αποτελεί μέρος των γενικότερων σχεδίων της που φέρνουν αποψίλωση όλων των δασών μαζί και του Υμηττού, στο όνομα της προσοδοφόρας «ανάπτυξης», όπως γίνεται και με τα σχέδια για τους νέους αυτοκινητόδρομους.
Σοβαρή είναι και η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του ΣΠΑΥ, που άφησαν να περάσουν 2 μήνες εργασιών και να ριχτούν άφθονοι τόνοι μπετόν χωρίς να πάρουν άμεσα μέτρα για τη διακοπή τους. Από τις 3 Ιούνη, όταν αντιληφθήκαμε την έναρξη των έργων, ενημερώσαμε το Δήμαρχο εγγράφως και ρωτούσαμε τι μέτρα προτίθεται να πάρει. Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε στο Δασαρχείο, στο Υπουργείο Άμυνας, στην Πολεμική Αεροπορία και στο ΣΠΑΥ ρωτώντας τι αφορούν τα έργα, αν είναι σε γνώση τους, με τι άδεια γίνονται και τι μέτρα θα πάρουν για τη διακοπή τους. Απάντηση δεν λάβαμε από κανένα. Στις 17 Ιούνη στο Δημοτικό Συμβούλιο φέραμε ξανά το θέμα και με ευθύνη της πλειοψηφίας δεν πάρθηκε καμιά απόφαση και δεν ενημερωθήκαμε για το αν γίνονται ενέργειες και ποιες. Σιγή ιχθύος, παρά και τις κινητοποιήσεις των Κατοίκων.
Η τωρινή προσωρινή απόφαση αναστολής, είναι ένα πρώτο βήμα, που όμως δεν μας εφησυχάζει γιατί δεν ξεχνάμε την αρχική αρνητική απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, που ανοίγει την όρεξη για παρόμοιες αυθαιρεσίες.
Είναι φανερό ότι ο μόνος δρόμος και τρόπος για να υπερασπίσουμε το φυσικό περιβάλλον είναι η κινητοποίηση όλων των κατοίκων. Η προστασία του Υμηττού δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακής προβολής και κούφιων αντιπαραθέσεων για τις ατομικές ικανότητες χειρισμών από τους επίδοξους διαχειριστές της δημοτικής εξουσίας, μακριά και έξω από τους κατοίκους.
Απαιτείται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις, να μην περιοριστούν σε συμβολικές ενέργειες και αναμονή δικαστικών αποφάσεων. Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να βάλουμε φραγμό με τη μαζική ανεξάρτητη δράση των Κατοίκων για να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα και να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις από τον Υμηττό.

1/9/2009