30/6/09

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

1.Πώς κρίνετε το έργο της δημοτικής αρχής;

Είναι φανερό ότι ο Δήμος λειτουργεί ως εισπρακτικός μηχανισμός από τους κατοίκους και διαθέτει τα χρήματα και τους δημόσιους χώρους σε ιδιωτικές εταιρείες. Δεν προχωρά σε έργα υποδομών και κοινωνικής μέριμνας, δεν προστατεύει το φυσικό περιβάλλον του Υμηττού, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις των κατοίκων για δημόσιους ελεύθερους χώρους, για σχολική στέγη και σωστή συντήρηση των σχολείων, για επαρκείς παιδικούς σταθμούς, για καθαριότητα, για στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας. Αντικαθιστά την υποχρέωση για κοινωνικές παροχές με την ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών του και την απαίτηση για την παροχή των πόρων που αναλογούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με το χαράτσωμα των κατοίκων. Κινείται με συντηρητική-νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και τα όποια έργα κύριο στόχο έχουν την προβολή και όχι τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. Με σπατάλη χρημάτων πλασάρουν υποσχέσεις για μετρό που θα ρθει σε 3 τέρμενα, για τη μεγαλύτερη «πράσινη» διαδρομή στην Ευρώπη (!!) πάνω στην άσφαλτο των στενών δρόμων του Βύρωνα κ.α.. Ο κ. Χαρδαλιάς, η παράταξή του και οι επικοινωνιολόγοι του προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο ως άσπρο και να μας πείσουν ότι είναι προς όφελος μας η παραχώρηση δημόσιων χώρων σε κατασκευαστικές εταιρείες, οι αυτοκινητόδρομοι πάνω στον Υμηττό που θα καταστρέψουν το δάσος, κ.α.. Τελικά, η δημοτική αρχή είναι άριστο στήριγμα της πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, την προώθηση των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και για να πετύχει αυτή την πολιτική οδηγεί στην υποβάθμιση του Δημ. Συμβούλιου σε διακοσμητικό ρόλο και στην επιβολή των αποφάσεων της δημ. αρχής με τη χρήση της σιωπηρής και πειθαρχημένης πλειοψηφίας που διαθέτει. Θέματα που βάζουν οι δημότες δεν έρχονται για συζήτηση, σοβαρά ζητήματα έρχονται μόνο για διεκπαιρεωτική επικύρωσή τους. Ξεκάθαρο ότι αν θέλουμε να έχουμε κατακτήσεις χρειάζεται η ανάπτυξη της διεκδικητικής πάλης των κατοίκων για την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.


2.Ποιό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα του Δήμου Βύρωνα;
Όλα τα προβλήματα των κατοίκων είναι σοβαρά. Η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις, η ακρίβεια, η περικοπή των κοινωνικών δαπανών πλήττουν τους εργαζόμενους, τα παιδιά, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τις νοικοκυρές. Η πολιτική που ακολουθείται δήθεν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενισχύει τις τράπεζες και όχι το εργατικό εισόδημα, δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για φτηνή-ανασφάλιστη εργασία και όχι χρήματα για τη δημόσια υγεία και παιδεία και τελικά επιτείνει τα προβλήματα. Στο δήμο μας εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας. Ταυτόχρονα υποβαθμίζονται οι συνθήκες ζωής και κατοικίας από την υπερβάλλουσα δόμηση, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου, υποδομών για σχολική στέγη, δρόμους, επαρκές, αξιόπιστο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο δίκτυο συγκοινωνιακής κάλυψης. Όμως, νομίζουμε ότι μεγάλο διακύβευμα αυτής της περιόδου είναι η προστασία του Υμηττού. Με τη στάση της δημοτικής αρχής είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, γιατί στρώνει το χαλί να προχωρήσουν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα καταστρέψουν το βουνό, τον Κουταλά και το αισθητικό δάσος της Καισαριανής για να περάσουν οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι και να γίνει ο τεράστιος κόμβος στου Σακέτα και η σήραγγα μέσα στο βουνό.


3.Ποιά είναι η θέση της παράταξής σας για την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού;
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο σχέδιο του Νέου Π.Δ.. Ακόμα και το παλιό διάτρητο προεδρικό διάταγμα, που όλα αυτά τα χρόνια άφηνε περιθώρια να κτίζονται αναψυκτήρια τύπου Μαγγίνα και να λεηλατείται ο Υμηττός από το κράτος, την εκκλησία, τους καταπατητές, τους δήμους, τα εργοτάξια, μοιάζει να είναι πιο προστατευτικό σε σχέση με το νέο που μας ετοιμάζουν. Το νέο χαρακτηρίζει τον Υμηττό αστικό πάρκο, αντί δασική περιοχή, κατατεμαχίζει σε 8 ζώνες τον Υμηττό και επιτρέπει τη δόμηση εκπαιδευτηρίων, ασύλων, κτιρίων ΔΕΚΟ, θεματικών πάρκων, πάρκων κεραιών, αναψυκτηρίων ακόμα και στην Α΄ ζώνη, κατασκευή αυτοκινητόδρομων και νομιμοποιεί όλα τα αυθαίρετα κτίσματα. Γι’ αυτό ζητάμε την απόσυρση του σχεδίου Π.Δ. και την πλήρη προστασία του Υμηττού. Το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, που καταλήχτηκε με την παρουσία και απαίτηση των φορέων και των κατοίκων, επίσης, ζητά την απόσυρση του Π.Δ., τη μετατροπή του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό Απολύτου Προστασίας και την απομάκρυνση όλων των οχλουσών εμπορικών, βιομηχανικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, και με δική μας παρέμβαση δεν προβλέπει εξαιρέσεις.



4.Συμφωνείτε με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού;
Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντικρούσουμε τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται είναι των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και όσων εταιρειών κινούνται γύρω από την προώθηση της χρήσης του Ι.Χ.. Σήμερα, οι δημόσιοι χώροι και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν το νέο τομέα εκμετάλλευσης και κερδοφορίας του κεφαλαίου με τις πολιτικές που προωθούνται από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το έργο αυτό το βουνό θα πληγεί ανεπανόρθωτα, χιλιάδες δέντρα θα ξεριζωθούν και οι συνθήκες ζωής και το κλίμα στην πόλη μας θα αλλάξουν δραματικά. Η επίκληση της επίλυσης του κυκλοφοριακού και της εξυπηρέτησης των μετακινήσεων των κατοίκων είναι παραπλανητική. Με τα ίδια χρήματα μπορούσαν να φτιάξουν μια γραμμή μετρό με 16 σταθμούς, έργο για το οποίο, όμως, λένε ότι δεν βρίσκουν χρήματα. Εμείς απαιτούμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων, ποιοτικών, γρήγορων, δωρεάν Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι ώστε να παρέχουν επιπλέον κίνητρο για τη χρησιμοποίησή τους, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες για μετακινήσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς επιπλέον ατμοσφαιρική ρύπανση και με εξοικονόμηση των φυσικών πόρων που δεν είναι ανεξάντλητοι. Στηρίζουμε τις Επιτροπές Κατοίκων και την Πρωτοβουλία Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.


5.Πώς κρίνετε τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Συνεργάζεστε μαζί τους;
Έχουμε μεγάλες διαφορές με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Η αντιπολίτευση δεν είναι ενιαία, υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και ως προς την προέλευση και ως προς την οπτική που έχουν για τα προβλήματα και τις προτάσεις που προκρίνουν. Αλλά όλες έχουν κριθεί γιατί έχουν συμμετάσχει στελέχη τους από θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου και όλες κρίνονται από τη στάση που κρατούν και τώρα ως αντιπολίτευση και τα συμφέροντα και τις πολιτικές που αντιπροσωπεύουν. Εμείς, όμως, όταν πρόκειται για να προωθηθούν λύσεις σε προβλήματα ή να συζητηθούν θέματα των κατοίκων στο Δημ. Συμβούλιο, συζητάμε μαζί τους, αναζητούμε κοινά σημεία και μπορεί να προβούμε σε ενέργειες από κοινού. Αλλά, το κυριότερο, που θεωρούμε ότι συμβάλλει ουσιαστικά για τα συμφέροντα των κατοίκων, κόντρα στα μικρά και μεγάλα οικονομικά τοπικά συμφέροντα που εμπλέκονται με τους δήμους και στα σχέδια της κυβέρνησης, είναι οι αγώνες των κατοίκων μέσα από τους φορείς τους, τις επιτροπές και τις πρωτοβουλίες τους. Στηρίζουμε την ανεξάρτητη δράση των πολιτών, συμμετέχουμε και εργαζόμαστε μαζί τους για την επιτυχία των κινητοποιήσεων τους και εκεί μπορούν όσοι θέλουν ισότιμα να συμβάλλουν και να βρεθούν μαζί μας. Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο στη δημιουργία κινήματος των κατοίκων στη γειτονιά που να ανατρέπει τις κυρίαρχες πολιτικές που ασκούνται σε βάρος των εργαζόμενων και σε βάρος των συνθηκών ζωής μας.