9/1/12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Γενάρης 2012


ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!



Η δημόσια παιδεία, όπως και κάθε άλλος τομέας της κοινωνικής πολιτικής, βάλλεται από τη βάρβαρη επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης, Ε.Ε. Τρόικα, Δ.Ν.Τ. κεφαλαίου και τραπεζών.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με συγχωνευμένα χιλιάδες σχολεία, με τους λιγότερους εκπαιδευτικούς και διορισμούς από κάθε άλλη χρονιά, με τα βιβλία να μην έχουν έρθει όλα, παρόλο που πλησιάζουμε στα μέσα Γενάρη. Οι επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές είναι μειωμένες κατά 50%, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Τα φαινόμενα υποσιτισμού αυξάνονται καθημερινά στα σχολεία. Χιλιάδες γονείς είτε άνεργοι, είτε με κουτσουρεμένους μισθούς, λόγω των περικοπών και της φορολογικής λαίλαπας, δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμη και τα στοιχειώδη είδη που χρειάζονται οι μαθητές στο σχολείο.



Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο δήμο Βύρωνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της δημοτικής αρχής η οποία δεν έχει καταμερίσει στα σχολεία ούτε ένα ευρώ από την επιχορήγηση που έχει εισπράξει, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ο δήμος Βύρωνα, ενώ έχει εισπράξει 323.134 € για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και 92.300 € για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτηρίων,αποφάσισε μόλις στις 21/12/2011 να κατανείμει το ποσό των 162.000 € στις σχολικές επιτροπές.

Τα μειωμένα ποσά που φτάνουν στα σχολεία και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ακόμα και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σε σχολεία δεν υπάρχουν χρήματα για χαρτί, κιμωλίες, για να συντηρηθούν φωτοτυπικά, για υλικά καθαριότητας, κ.α.. Ακόμα, φτάνουμε στο σημείο να μην υπάρχουν χρήματα για να εξοφληθούν οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ των σχολείων. Σοβαρό επί πλέον είναι το πρόβλημα με το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καλοριφέρ σε πολλά σχολεία, ώστε να «φτάσει» το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να κρυώνουν.



Η πρακτική της δημοτικής αρχής αλλά και των νομικών προσώπων των σχολικών επιτροπών γεννά σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα των σχολείων. Ο δήμος αυθαίρετα παρακρατά τα χρήματα και τα χρησιμοποιεί προκειμένου να καλύψει άλλες ανάγκες. Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, εξαιτίας και της ασκούμενης πολιτικής της δημοτικής αρχής, οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές. Η στάση πληρωμών, που έχει άτυπα κηρύξει ο δήμος, αφορά τους πάντες ακόμη και τα σχολεία. Οι όποιες δικαιολογίες της δημοτικής αρχής αλλά και των προέδρων των νομικών προσώπων δεν πείθουν πλέον κανένα. Η πρακτική αυτή αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της κυβερνητικής πολιτικής, οδηγεί τα σχολεία σε μαρασμό, συμβάλλει στην παραπέρα υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των χορηγών στα σχολεία.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή και τα δύο νομικά πρόσωπα (σχολικές επιτροπές) είναι να καταμερίσουν και να αποδώσουν άμεσα στα σχολεία χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα χρήματα που έχουν έρθει.

Να σταματήσει πια η κοροϊδία. Τα σχολεία δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Τα χρήματα προέρχονται από τους δικούς μας φόρους, ανήκουν στα σχολεία, και προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών τους και όχι για να καλύπτουν άλλες τρύπες που δημιουργεί η αποτυχημένη πολιτική της δημοτικής αρχής και της κεντρικής εξουσίας.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλοι μας να υψώσουμε τη φωνή μας διεκδικώντας να μην διαλύσουν τα σχολεία και τη δημόσια παιδεία.



ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ