19/4/11

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ "ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeri paremvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr


Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

Το Σάββατο και την Κυριακή 16 & 17/4/2011 δεν έγινε η προγραμματισμένη αποκομιδή απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα, λόγω έλλειψης χρημάτων για τα καύσιμα. «Αν έβγαιναν το Σαββατοκύριακο δεν θα μπορούσαν να βγουν από Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ανδρίτσος από τη δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου τη Δευτέρα 18/4/2011.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις περικοπές των κονδυλίων της κεντρικής κυβέρνησης, αφού τα χρήματα για την καθαριότητα ο Δήμος τα εισπράττει απευθείας από τους κατοίκους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι κάτοικοι πληρώνουν στο δήμο, φόρους και δημοτικά τέλη ύψους 10,0 εκ. €.. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί ο δήμος, στα πρότυπα της κυβέρνησης. Φορομπηξία και περικοπές κοινωνικών δαπανών για τους κατοίκους, αναθέσεις και χορηγίες για το κεφάλαιο, αύξηση του τραπεζικού δανεισμού..
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα, που δείχνουν ότι και στο δήμο εφαρμόζεται η στάση πληρωμών προς τους οφειλέτες με πρώτο θύμα τους εργαζόμενους. Προβλήματα υπάρχουν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΚΑΠΗ και του Πνευματικού Κέντρου, καθώς δεν έχουν πληρωθεί το δώρο του Πάσχα και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Δεν είναι μάλιστα βέβαιο ότι θα καταβληθούν τα χρήματα τις επόμενες μέρες. Η στάση πληρωμών που κάνει ο δήμος στους προμηθευτές έχει οδηγήσει αρκετούς από αυτούς να μην παρέχουν πλέον τις υπηρεσίες τους στο δήμο. Η μη πληρωμή των ασφαλίστρων των λεωφορείων καθώς και η έλλειψη χρημάτων για τη συντήρηση τους είχε σαν αποτέλεσμα για αρκετό καιρό να μην εκτελούνται τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας. Ενώ, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για την αλλαγή ελαστικών σε απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένα στη χωματερή.
Απαιτούμε :
- Ο Δήμος να μην περικόπτει χρήματα από τις δαπάνες για παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό αθλητισμό, προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων. Να χρησιμοποιεί τα χρήματα των κατοίκων για το δικαίωμά μας σε μια πόλη καθαρή και βιώσιμη.
- Η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται έτσι ώστε η πόλη να είναι συνεχώς καθαρή . Να υπάρχει τακτική και ολοκληρωμένη καθαριότητα των δρόμων και των πλατειών.
- Όχι στα σχέδια κυβέρνησης και δήμων για την εκχώρηση της διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες, που μέλημά τους είναι μόνο το κέρδος.
- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και να λειτουργεί το 5θήμερο και το ωράριο εργασίας χωρίς παραβιάσεις με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. καλοκαιρινές άδειες, έκτακτες ανάγκες κ.ά.). Να μην υπάρχουν ελαστικές και ανασφαλείς σχέσεις εργασίας στο Δήμο.
- Να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος φορολόγησης των δημοτών, γιατί έχει κεφαλικό χαρακτήρα.
- Αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Να πάψει ο δήμος να αποτελεί μεσάζοντα των οικονομικών συμφερόντων. Να σταματήσει να παίρνει δάνεια και να διοχετεύει το χρήμα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Το θέμα των εσόδων να μη γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε κεντρικό κράτος και δήμο για να υποβαθμίζονται οι κοινωνικές παροχές, να αποδοθούν οι χρωστούμενοι πόροι στους δήμους.
- Να διαγραφεί το χρέος. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός.
Κεντρική και τοπική εξουσία αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική. Να ανατρέψουμε τα σχέδια τους με συλλογικούς αγώνες.

18/4/2011