2/3/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com, arpa_vyrona@yahoo.gr




ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

Σαν να μη μας έφταναν οι δύο αθώοι νεκροί (Αθανασία Γκίνη και Νίκολας Τόντι) που κηδέψαμε τελευταία στη γειτονιά μας από την αυθαίρετη και εγκληματική (στο βαθμό που δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των περαστικών) δράση της αστυνομία, περάσαμε και σε επιθέσεις ενάντια σε όποιον διαμαρτύρεται για την κατάσταση αυτή.

Έτσι, όταν μια σειρά πολιτικές οργανώσεις που ενεργοποιούνται στη γειτονιά μας κάλεσαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία στις 16/2/2010, άρχισαν οι αστυνομικές προκλήσεις, όπως η αναίτια σύλληψη και κράτηση για πολλές ώρες στο Α.Τ. Βύρωνα στις 25/2 δύο ατόμων που κολλούσαν αφίσες για τη συγκέντρωση αυτή. Τα πράγματα έφτασαν στα άκρα την ημέρα της συγκέντρωσης, το Σάββατο 27/2. Από το πρωί ο Βύρωνας είχε μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή. Σε διάφορα σημεία του είχαν εγκατασταθεί δυνάμεις των ΜΑΤ, κλούβες και μοτοσικλετιστές των ομάδων ΔΕΛΤΑ. Διμοιρία των ΜΑΤ ακολουθούσε από προκλητικά κοντινή απόσταση την πορεία.

Η πορεία, που είχε ικανοποιητική μαζικότητα, εξελίχθηκε ομαλά από την πλατεία Ταπητουργείου μέχρι τον τόπο της δολοφονίας του Τόντι. Κατά την επιστροφή και ενώ τμήμα των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει το τμήμα της πορείας που απέμενε δέχθηκε επίθεση κοντά στην πλ. Μαρτάκη (Δεληολάνη) από τα ΜΑΤ που τους ακολουθούσαν. Έγινε χρήση των κλομπ και πολλών χημικών. Το εντυπωσιακότερο όμως ήταν η επίθεση στους διαδηλωτές με μηχανές από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ που έπεσαν επάνω στο μπλοκ με μεγάλη ταχύτητα τραυματίζοντας ανθρώπους. Με τη βιαιότητα που είχε αυτή η επίθεση είναι θαύμα που δεν είχαμε και τρίτο νεκρό. Συνελήφθησαν πολλά άτομα από τα οποία 10 κατηγορούνται για πλημμελήματα και 1 (που έχει τραυματιστεί σοβαρά) για κακούργημα.

Η αστυνομία παρέμεινε πολλές ώρες στην περιοχή αποκλείοντας το Κέντρο Νεότητας και την πλατεία Ταπητουργείου και δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας στην περιοχή με απειλές και εξακριβώσεις στοιχείων περαστικών. Τελικά έφυγαν έπειτα από τις διαμαρτυρίες εκπροσώπων φορέων της γειτονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έφυγε η αστυνομία η περιοχή ξαναβρήκε την ησυχία της.

Όπως φάνηκε από την όλη επιχείρηση η επίθεση ήταν απόλυτα προσχεδιασμένη. Στόχος ήταν να επιβάλλει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας σε μια περιοχή που κατοικείται βασικά από μισθωτούς και έχει μεγάλη παράδοση ταξικών, κοινωνικών και πολιτικών αγώνων ενάντια στο κατεστημένο και τους εκφραστές του. Η επίθεση στην πορεία στέλνει ένα μήνυμα σε κάθε άνθρωπο που διεκδικεί το δίκιο του ότι θα πληρώσει κάποιο (μικρό ή μεγάλο) τίμημα για αυτό. Ιδιαίτερα σήμερα που είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο όλων μας το κράτος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου στην κοινωνία ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Η αποτυχία των σχεδίων τους είναι υπόθεση όλων μας.

Πρέπει άμεσα και μαζικά να απαιτήσουμε :

• Να σταματήσει αμέσως η αστυνομοκρατία και η χρήση όπλων στις γειτονιές.
• Μακριά η αστυνομία από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
• Έξω η αστυνομία από τις διαδηλώσεις. Να πάψει να παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις και να παρενοχλεί τις αφισσοκολλήσεις..
• Να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για δολοφονικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, σκευωρίες.
• Αμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων της 27/2 και παύση κάθε δίωξης εναντίον τους.
• Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής, κοινωνικής, συνδικαλιστικής-απεργιακής δράσης.

ΜΑΡΤΗΣ 2010