2/2/08

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ


ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ;

Είναι γνωστό ότι τα χρέη έχουν δημιουργηθεί από χρόνια και μεγαλώνουν συνεχώς με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών και της κεντρικής εξουσίας.
Μην ξεχνάτε ότι η παράταξη του κ. Ρογκάκου χρησιμοποίησε το δήμο για πλήθος προσλήψεων ομηρίας στη δημ. Επιχείρηση, με αποτέλεσμα να μετακυλύεται το οικονομικό κόστος στο δήμο. Παράλληλα, έκανε έργα και προμήθειες χωρίς να έχει τα απαραίτητα κονδύλια, με προσφυγή σε υπέρογκο δανεισμό.
Παρόμοια πολιτική ακολουθείται και τα τελευταία 4,5 χρόνια από την παράταξη του κ. Χαρδαλιά. Γίνονται και έργα μη απαραίτητα, κυρίως δαπανηρά και βιτρίνας, προσλήψεις συμβούλων και εταιρειών. Όλα αυτά έχουν κόστος. Παράλληλα, οι συμπράξεις των δήμων με ιδιώτες, που προωθούνται από Ε.Ε., κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, και υλοποιεί ο κ. Χαρδαλιάς, υποσκάπτουν τα οικονομικά των δήμων περισσότερο. Δείτε πώς λειτουργούν οι παραχωρήσεις δημόσιων χώρων στάθμευσης για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Δυστυχώς, η δημοτική αρχή, με άλλοθι την άσχημη οικονομική κατάσταση, καταφεύγει πάλι σε δανεισμό και σε πρωτοφανές χαράτσωμα των δημοτών.
Ειδικά για την υπέρογκη και πρωτοφανή αύξηση των δημοτικών τελών, που φέρνει το Βύρωνα στην πρώτη θέση σε ύψος δημοτικών φόρων, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους κατοίκους και να απαιτούμε κατάργηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και να πάψει ο δήμος να λειτουργεί ως επιχείρηση με τους κατοίκους-πελάτες ακριβοπληρωμένων υπηρεσιών και σαν κράτος που επιβάλλει υποχρεωτική υπέρογκη φορολογία των δημοτών.



ΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΑΥΤΑ (ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ);

Αν είχε άλλη πολιτική η δημοτική εξουσία θα μπορούσε καταρχήν να διεκδικήσει μαχητικά από την κυβέρνηση τα οφειλόμενα κονδύλια. Που πάλι, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι λεφτά από τη δική μας υπέρογκη άμεση και έμμεση φορολόγηση και πρέπει να αποδίδονται στους δήμους με βάση ακόμα και τους δικούς τους νόμους. Προφανώς, όμως λόγω κομματικών δεσμεύσεων, η παράταξη του κ. Χαρδαλιά δεν θέλει να ασκεί πιέσεις, να έρχεται σε συγκρούσεις και να εκθέτει την κυβέρνηση της Ν.Δ..
Από την άλλη, η άμεση δημοτική φορολόγηση θα μπορούσε αντί να έχει στόχο την αφαίμαξη των κατοίκων να προσανατολιστεί στη φορολόγηση των υπερκερδοφόρων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Παράδειγμα, αυξημένα δημοτικά τέλη σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε εταιρείες τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν τους δημόσιους δρόμους για τις γραμμές τους ή στις εταιρείες κινητής για τις κεραίες που εκπέμπουν στην περιοχή, κ.α...
Κοιτάξτε, αν υπάρχει θέληση να ακολουθηθεί φιλολαϊκή πολιτική, που σημαίνει ανατροπές και συγκρούσεις με το κατεστημένο και τα μεγάλα συμφέροντα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υπάρξουν πόροι για κοινωνικά έργα. Όπως, όμως, κινείται η δημ. Αρχή και οικονομικά αδιέξοδα θα συναντά και όλο και πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική θα εφαρμόζει προκειμένου να προβάλλει έργο και βιτρίνα.


ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ. ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ;

Δεν ξέρω που αναφέρεστε γιατί μετεκλογικά δεν έχω δώσει συνεντεύξεις.
Βεβαίως, οι απόψεις μας καταγράφονται και από την πρόσφατη δράση της Αριστερής Παρέμβασης. Όπως πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις για μια σειρά ζητήματα (δημ. τέλη, Υμηττός, αναθεώρηση Συντάγματος, Παιδεία, δημ. Σταθμούς κ.α.), συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για τοπικά προβλήματα των γειτονιών μας και ευρύτερα για τα εργατικά δικαιώματα και τα προβλήματα στην παιδεία. Σε αυτή τη δράση απεικονίζονται οι πάγιες θέσεις μας για την ανάγκη κινητοποίησης των ίδιων των πολιτών και σύγκρουσης με τα μεγάλα συμφέροντα και τις πολιτικές που τα υπηρετούν είτε εκπρορεύονται από την κεντρική είτε από την τοπική εξουσία.
Πιθανόν αναφέρεστε στην στήριξη από την Αριστερή Παρέμβαση της επιτροπής κατοίκων για τα τέλη και της επιτροπής για τη διάσωση του δάσους του Υμηττού, που κινδυνεύει από τις διάφορες παρεμβάσεις που προγραμματίζονται ή γίνονται ήδη από το κράτος, το δήμο, την εκκλησία. Επιτροπές που με τον ένα ή άλλο τρόπο στηρίζουν και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Κοιτάξτε, εμείς υποστηρίζουμε την κοινή δράση με όποιον θέλει να αγωνιστεί πάνω σε προβλήματα και με κοινούς στόχους, γιατί έτσι έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις για αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι έχουμε ψευδαισθήσεις για το ρόλο, το χαρακτήρα, τις γενικότερες θέσεις και την πολιτική των άλλων δημοτικών παρατάξεων, κριτική που αναλυτικά διατυπώσαμε και προεκλογικά. Συνεπώς, δεν έχουμε και αυταπάτες για δυνατότητες γενικότερης μόνιμης συνεργασίας. Οι διαφορετικές αφετηριακές θέσεις μας δεν σημαίνει ότι ξεπερνιούνται επειδή μπορεί να βρεθούμε από κοινού αντίθετοι σε μια αντιλαϊκή απόφαση της δημ. Αρχής.
Ξεκαθαρίζουμε ότι κυριότερο για μας είναι η ενωμένη πάλη των ίδιων των κατοίκων, που δε τη συγχέουμε με τη κοινή δράση των δημ. Παρατάξεων. Μόνο η μαζική δράση των πολιτών μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιλαϊκές πολιτικές είτε προέρχονται από τη δημοτική αρχή είτε από οποιαδήποτε κυβέρνηση.