29/4/12

ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
 ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΒΥΡΩΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
Περίπου 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι ως δάσκαλοι καλλιτεχνικών μαθημάτων με φορέα εργοδότη τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Βύρωνα είναι απλήρωτοι. Από τις 24 μέχρι τις 30/4 κάνουν αποχή από τα μαθήματα για να γνωστοποιήσουν τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και την υπογραφή σύμβασης. Την Παρασκευή 27/4 έγινε συγκέντρωση γονιών των παιδιών και κατοίκων που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα και των δασκάλων του Οργανισμού με παρουσία από τη δημ. αρχή, της προέδρου του Οργανισμού κ. Δάφνη. Απαίτηση όλων των γονέων και κατοίκων, που πληρώνουν μάλιστα συνδρομές για αυτά τα μαθήματα, ήταν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τη δουλειά τους. Η κ. Δάφνη επανέλαβε τις αόριστες υποσχέσεις περί εξόφλησης των δεδουλευμένων, χωρίς δέσμευση για το πότε       θα γίνει αυτή.

Την ίδια στιγμή η δημ. αρχή παρουσιάζει ως επιτυχία της τη λειτουργία αυτών των μαθημάτων. Η χρησιμοποίηση εργασίας «με μπλοκάκι» είναι μια μορφή ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που κυβέρνηση, εργοδότες, Ε.Ε., δημοτικές αρχές θέλουν να επεκτείνουν σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σκοπός τους  να έχουν φτηνή, ανασφαλή και ανασφάλιστη εργασία, με εργαζόμενους ομήρους και χωρίς δικαιώματα. Έτσι, οι εργαζόμενοι «με μπλοκάκι» και χωρίς συμβάσεις να μην τολμούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ώστε να παραμείνουν στη δουλειά και τελικά να μην πληρώνονται και μερικοί να νοιώθουν και υποχρέωση σε «αυτόν που τους δίνει δουλειά» και ας είναι απλήρωτη.
Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα, από καιρό τώρα έχει καταγγείλει τη στάση της δημ. αρχής σε αυτό το θέμα και με ανακοινώσεις της και με ερωτήσεις της στο δημ. συμβούλιο. Αντιπροσωπεία της παραβρέθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής, εξέφρασε την υποστήριξή της στο αίτημα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα ενέργειές της και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να απαιτεί την πληρωμή τους. 
Ο κ. Χαρδαλιάς απαντά με θράσος ότι υπερασπιζόμαστε τους εργολάβους (!!) για να θολώσει τα νερά, την ίδια ώρα που η δημ. αρχή δίνει στους πραγματικούς εργολάβους, τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, εκατομμύρια €, μέσα από τις αναθέσεις των δημόσιων έργων, τις ανακοστολογήσεις τους και την παράδοση δημόσιας περιουσίας σε αυτούς.
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Πολιτιστικού Οργανισμού αποτελούν μια ακόμη ένδειξη της άθλιας οικονομικής κατάστασης που έχει περιέλθει ο δήμος Βύρωνα. Τον τελευταίο χρόνο όλο και πιο συχνά υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και των μονίμων υπαλλήλων, οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ανταλλακτικών είναι εμφανείς στις υπηρεσίες του δήμου. Τιμολόγια παραμένουν απλήρωτα, οι προμηθευτές διεκδικούν τα χρήματά τους με δικαστικές αποφάσεις, ΔΕΚΟ μπλοκάρουν τους λογαριασμούς του δήμου για να πληρωθούν χρέη ετών. Τα τεράστια δάνεια που έχει συνάψει η δημοτική αρχή, η κακοδιαχείριση των χρημάτων καθώς και οι μειωμένες επιχορηγήσεις από την κεντρική εξουσία που επιβάλλουν η Τρόικα και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο το δήμο. Το μάρμαρο καλούνται να το πληρώσουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι στο δήμο Βύρωνα.
Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη δουλειά και στην αμοιβή όλων, ανεξάρτητα από τον τρόπο πρόσληψης και εργασιακής σχέσης. Ταυτόχρονα, απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Απαγόρευση των απολύσεων. Να καλύπτονται οι ανάγκες με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμες εργασιακές σχέσεις μέσα από δημόσιες-διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης. Έτσι, θα εκλείψουν και τα φαινόμενα εκβιασμών και η τακτική της εξουσίας και των μηχανισμών της για παροχή εκδούλευσης μέσα από τις προσλήψεις, την ομηρία των εργαζόμενων και τον έλεγχο των συνειδήσεων.
 
Η ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΤΟΥ κ. ΧΑΡΔΑΛΙΑ  ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ