12/9/11

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΣΩ ΜΚΟ και ΔΗΜΩΝ
Μέσα σε 3 χρόνια οι άνεργοι στη χώρα μας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. Από 324.000 το 2008, έφτασαν σε 822.000 το 2011. Η ιλιγγιώδης αυτή αύξηση, που στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που δίνουν τα επίσημα στοιχεία, είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της πολιτικής του Μνημονίου. Και αν επίσημα φτάνει το 17%, υπολογίζεται στους νέους να προσεγγίζει το 40%.
Μπροστά σε αυτή τη φοβερή και συνέχεια επιδεινούμενη κατάσταση η κυβέρνηση με κατεύθυνση της Ε.Ε., παρουσίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα για προσωρινή απορρόφηση στους δήμους και άλλους δημόσιους φορείς 55.000 ανέργων για 5 μήνες με μηνιαία αμοιβή 625 € (μεροκάματο 25 €), διαθέτοντας ένα κονδύλι 280 εκ. €. σε ΜΚΟ. Χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα ονομάζεται καινοτομία, οι ΜΚΟ ονομάζονται δικαιούχοι, η εργασία ονομάζεται απασχόληση και οι εργαζόμενοι ονομάζονται ωφελούμενοι. Πρόκειται για ξεκάθαρο εμπαιγμό, γιατί η διάρκεια της απασχόλησης είναι μικρή και η αμοιβή εργασίας εξευτελιστική, ωστόσο είναι βέβαιο ότι χιλιάδες άνθρωποι θα θελήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την ανεργία.
Το αποκορύφωμα όμως της ανηθικότητας είναι ότι οι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό δεν θα επιλέγονται με δημόσια-διαφανή-αντικειμενικά κριτήρια, αλλά παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ και τον ΟΑΕΔ, από κάποιες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), που έχουν στήσει διάφοροι παράγοντες από βουλευτές μέχρι δημάρχους και κομματικά στελέχη των μεγάλων κομμάτων. Ήδη έχουν βγει στη φόρα στοιχεία για το στημένο κόλπο από κυβερνητικούς με αυτές τις προσλήψεις (το τηλέφωνο της ΜΚΟ-ήταν το τηλέφωνο του γραφείου βουλευτή Σερρών). Τα λαμόγια-ημέτεροι των ΜΚΟ, που πάντα βρίσκουν πρόθυμους χρηματοδότες τις εκάστοτε κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, θα κάνουν πάλι χρυσές δουλειές. Μάλιστα, η κάθε ΜΚΟ θα παίρνει ως αμοιβή 150 € το κεφάλι για την κάθε πρόσληψη που στέλνει (5% μίζα). Είναι φανερό ότι με αυτή την με ανεξέλεγκτη διαδικασία επιλογής θα έχουμε εμπόριο παροχής εξυπηρετήσεων σε πολιτικούς και προσωπικούς φίλους, φαινόμενα διαφθοράς και ομηρίας των εργαζόμενων.
Η κυβέρνηση, οι συμπαραστάτες της και το σύστημα θέλουν να προλάβουν κοινωνικές εκρήξεις, αλλά και να επεκτείνουν-καθιερώσουν τις ευέλικτες-ελαστικές-προσωρινές μορφές απασχόλησης, καταργώντας και περιορίζοντας την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, όπως απαιτεί και η τρόικα και προωθείται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. Μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει παρόμοιο πρόγραμμα ύψους 3 δισ. για την προσωρινή απορρόφηση άλλων 100.000 ανέργων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΚΟ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ
Ο Δήμος Βύρωνα πρόθυμα έτρεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ως καλός υλοποιητής του μνημονίου. Με απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «παρέχεται εξουσιοδότηση στο δήμαρχο να υπογράψει μνημόνιο με τους δικαιούχους». Έτσι, να «καλύψει» θέσεις για τις ανάγκες δημοτικών υπηρεσιών, ακόμα και στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, με ότι αυτό σημαίνει, όταν αυτές οι εργασίες δεν καλύπτονται με μόνιμο κατάλληλο προσωπικό, που αποκτά την εμπειρία και την ευθύνη για την εκτέλεσή τους. Θα συνεχίσει, δηλαδή, το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο δήμο, με τις συμβάσεις έργου, τα stage, τις προσωρινές συμβάσεις, τους εξτρατζήδες που γενικεύουν την ομηρία, τις πελατειακές σχέσεις, την εξαγορά συνειδήσεων και εντείνουν την εκμετάλλευση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε και ποιες ΜΚΟ θα χρηματοδοτηθούν από το περιβάλλον του κ. Δημάρχου.
Καταγγέλλουμε τόσο το απαράδεκτο αυτό πρόγραμμα, συνέχεια των προγραμμάτων stage, που υποτίθεται καταργήθηκαν κάτω από τη γενική κατακραυγή, όσο και τη ρουσφετολογική και ανήθικη διαδικασία επιλογής και το λιγότερο που απαιτούμε από τους υπεύθυνους του Δήμου Βύρωνα είναι να μην προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την «ευκαιρία» με εμπόριο ελπίδας και τακτοποίηση «ημετέρων».
Απαιτούμε, προσλήψεις προσωπικού για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δημόσιες-διαφανείς διαδικασίες και αντικειμενικά-κοινωνικά κριτήρια. Να καλυφτούν όλες οι ανάγκες που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Δήμου.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΩΝ
08/09/2011