27/6/11

ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΕΞΟΥΣΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Η Δημοτική αρχή Βύρωνα, καλεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου με θέμα τον απολογισμό τη Δευτέρα 27/6 στο χώρο του δημαρχείου. Ο κ. δήμαρχος αποφεύγει συστηματικά τη δημόσια έκθεση και κρίση της δημοτικής εξουσίας. Προχωρά στη συνεδρίαση την παραμονή της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης και 48ωρης γενικής απεργίας, που απαιτούν τη ματαίωση της ψήφισης του βάρβαρου, αντιλαϊκού μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης από τη Βουλή. Την ίδια ώρα, που οι πλατείες γεμίζουν και ο λαός ζητά να πάρει τις ζωές του στα χέρια του, οι «ειδικοί της εξουσίας» ταμπουρώνονται πίσω από τις δομές της.
Είναι γνωστό ότι έχει ζητηθεί από φορείς και κατοίκους να γίνει δημόσιος απολογισμός των πεπραγμένων της Δημ. Αρχής. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου στις 14/6 ο κ. δήμαρχος, απαντώντας σε αυτές τις απαιτήσεις, ανακοίνωσε ότι ο δημόσιος απολογισμός θα γίνει στο χώρο Άστρα. Σε αναντιστοιχία με αυτή τη δέσμευση τελικά ανακοινώνεται ότι ο «δημόσιος» απολογισμός θα γίνει στο χώρο του δημαρχείου στις 27/6. Πρόκειται για κλειστή, μη ουσιαστική συνεδρίαση από τη στιγμή που: δεν υπάρχει πλατιά ενημέρωση-πρόσκληση στους κατοίκους, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του απολογισμού, ώστε να υπάρχει πραγματική γνώση των θεμάτων, ο χώρος είναι μικρός και δεν εξυπηρετεί τη παραμονή και συμμετοχή των πολιτών, όπως έχει φανεί από το γεγονός ότι, όσες φορές προσήλθαν πολίτες μαζικά για διάφορα θέματα, δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν ή να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Ως Αριστερή Παρέμβαση έγκαιρα ζητήσαμε από την πρόεδρο του δημ. Συμβουλίου κα Αλιφραγκή την πραγματοποίηση του δημ. συμβούλιου για τον απολογισμό σε μεγάλο ανοικτό-δημόσιο χώρο και με σωστή προετοιμασία. Το μόνο, που άλλαξε μετά από αυτό, είναι η ανακοίνωση ότι θα υπάρχει ηχητική ιντερνετική αναμετάδοση από την ιστοσελίδα του δήμου. Δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση. Για άλλη μια φορά απευθυνθήκαμε σε ώτα μη ακουόντων.
ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μια διαδικασία δημόσιου απολογισμού είναι ανάγκη να δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να μιλήσει, να προτείνει, να αμφισβητήσει, ακόμα και να απορρίψει. Να προετοιμάζεται με πλατιά-ανοικτή πρόσκληση και ενημέρωση όλων και για όλα τα θέματα. Να γίνεται σε ανοικτό-δημόσιο χώρο. Μέλημα της να είναι η ενημέρωση και η ενεργοποίηση των κατοίκων για τα κοινά.
Αντίθετα, η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποτελεί μια επικοινωνιακή φιέστα, την οποία εμείς δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας και καλούμε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν το ίδιο. Η συνεδρίαση μεθοδεύεται με αυτό τον τρόπο, ώστε η δημοτική εξουσία να αποφύγει τη δοκιμασία της κριτικής και της έκθεσης στην ανάγκη να δώσει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα για τον προσανατολισμό, το κόστος και τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκείται στο Δήμο. Η τακτική της αποφυγής του να δίνονται στοιχεία από τα πεπραγμένα του δήμου, της αδιαφάνειας στην άσκηση της πολιτικής και των στεγανών ανάμεσα στους κατοίκους και στην δημοτική εξουσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής πολιτικής που ασκείται στο δήμο.
Είναι φανερό ότι πρόκειται για καρικατούρα δημόσιας συνεδρίασης, αφού δεν προβλέπεται δυνατότητα για να συμμετέχουν οι κάτοικοι, δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη δημοσιότητα. Δεν θα γίνουμε κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής του δημάρχου. Η τυπική εφαρμογή της πρόβλεψης για δήθεν δημόσιο απολογισμό, που επιβάλλει το αντιδημοκρατικό σχέδιο «Καλλικράτης», δείχνει και την επίφαση της συμμετοχικής διαδικασίας που επικαλείται.
Η Αριστερή Παρέμβαση είναι υπέρ της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και της ουσιαστικής και συνεχούς δημόσιας και συμμετοχικής διαβούλευσης των πολιτών και όχι μόνο, αλλά και της πραγματικής συμμετοχής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι θέσεις μας για τον οικονομικό, διοικητικό και τεχνικό απολογισμό του δήμου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς. Σε όλα τα πεδία πιστεύουμε και επαναλαμβάνουμε ότι ο Δήμος κινείται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις. Ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική της διαμεσολάβησης του κράτους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών. Αυτό, μαρτυρά και το δελτίο τύπου του Δήμου στις 6/5/2011 που αναφέρει ότι «τα βασικά και αρχικά στοιχεία μιας τέτοιας πολιτικής έχουν συμπεριληφθεί και αποτυπωθεί και στους προϋπολογισμούς του Δήμου και των Νομικών Προσώπων». Η πολιτική της δημοτικής αρχής συμπλέει πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης, του μνημονίου, του ΔΝΤ και της Ε.Ε..
Και για αυτό είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες πολιτικές.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ- ΝΑ ΔΩΘΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
26/6/2011