6/8/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πρόσφατες καταγγελίες αναφέρουν ότι στο Νομικό Πρόσωπο (Ν.Π.) του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βύρωνα τηρούνται διπλά βιβλία για τα οικονομικά (παράλληλη διαχείριση).
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στις αρχές Ιούλη ένα από τα θέματα ήταν ο οικονομικός απολογισμός του Π.Κ. των προηγούμενων χρόνων. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση, παρότι αναφέραμε ότι υπάρχει σχετική καταγγελία και ζητήσαμε πλήρη ενημέρωση και στοιχεία, από τη πλευρά της δημοτικής αρχής διαψεύστηκε η καταγγελία και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και οι γνωρίζοντες δημοτικοί σύμβουλοι δεν ανέφεραν τίποτα.
Μετά από αυτή τη συνεδρίαση, από τη ΣΤΑΣΗ Βύρωνα εκδόθηκε ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την καταγγελία. Η ανακοίνωση αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα της (αγνοούμε τους λόγους), αλλά το γεγονός παραμένει και αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα, όταν γίνεται από όσους συμμετέχουν στο Δ.Σ. και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του προϋπολογισμού του. Θυμίζουμε ότι η ΣΤΑΣΗ Βύρωνα συμμετέχει με 2 εκπροσώπους της στο Δ.Σ. του Π.Κ. και στις 13 προτάσεις της για τη νέα χρονική περίοδο αναφέρει για το Π.Κ. ότι: «ο δήμος έχει αναπτύξει αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα και με το φεστιβάλ βράχων …. Η δραστηριότητα αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αξιόλογο προσωπικό των εργαζόμενων και της διοίκησης του πνευματικού κέντρου όπου άνθρωποι της παράταξης μας πρωτοστατούν»,
Η παράλληλη διαχείριση, έξω από κάθε έλεγχο, που γίνεται με ευθύνη της δημοτικής αρχής και κάποιων μελών του Δ.Σ. του Π.Κ. αποτελεί παράνομη και παράτυπη πράξη,
Αν χρόνια τώρα οι συμμετέχοντες στη διαχείριση των Ν.Π. είτε με αυτή είτε με την προηγούμενη δημοτική αρχή είχαν καθιερώσει τέτοιου είδους διαδικασίες στο όνομα της ευελιξίας, της αποφυγής της γραφειοκρατίας ή της μεγαλύτερης κερδοφορίας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί εθιμικό «δίκαιο». Ούτε η διαπαραταξιακή συμμετοχή από το δημοτικό κατεστημένο, ανεξαρτήτως προθέσεων, σε αυτή τη διαχείριση καθιστά το θέμα ακίνδυνο. Η συμμετοχή και συγκάλυψη τέτοιων διαδικασιών, με οποιαδήποτε δικαιολογία ή πρόσχημα, σημαίνει συνευθύνη στην κακοδιαχείριση και στη δημιουργία συνθηκών για άνομες καταστάσεις. Οι μισές αλήθειες και τελικά το κουκούλωμα είναι επίσης σοβαρά ζητήματα.
Όταν, μετά την εκλογή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε να συμμετέχει αντιπρόσωπος της Αριστερής Παρέμβασης στο Δ.Σ. του Ν.Π., η δημοτική αρχή αρνήθηκε και απέκλεισε τη συμμετοχή μας. Ζητήσαμε να ειδοποιούμαστε ως παρατηρητές για τις συνεδριάσεις του και ούτε αυτό έκαναν. Τα συμπεράσματα αυτονόητα. Η παρουσία μας ενοχλεί καθώς είναι σαφές ότι η Αριστερή Παρέμβαση, χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις, δεν συμβιβάζεται με αυτές τις καταστάσεις, αποκαλύπτει και καταγγέλλει τα κακώς κείμενα.
Εμείς, ως Αριστερή Παρέμβαση, θεωρούμε ότι το δημόσιο και οι φορείς του απαιτείται να διέπονται από διαφάνεια, χρηστή διαχείριση και να έχουν προσανατολισμό τη διασφάλιση των συλλογικών συμφερόντων των κατοίκων, αποκλείοντας κάθε είδους κρυφές, παράλληλες και τελικά ανεξέλεγκτες οικονομικές δραστηριότητες. Προβληματιζόμαστε για τη συνολική διαχείριση και τον προσανατολισμό αυτού του είδους των δραστηριοτήτων, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες διοργανώσεις, οικονομικά αυτού του μεγέθους με τις χορηγίες κ.λπ., όταν δεν τηρούνται με ακρίβεια τα οικονομικά στοιχεία και υπάρχουν διπλά βιβλία.

Το κράτος, οι φορείς του και οι διαχειριστές της κρατικής και δημοτικής εξουσίας, που διατυμπανίζουν στους εργαζόμενους τη χρηστή διαχείριση και παίρνουν μέτρα λιτότητας δήθεν για τον περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος, οφείλουν να λειτουργούν πρώτα από όλα οι ίδιοι με συνέπεια λόγων και έργων.

Γίνεται φανερή η ανάγκη αυτού που χρόνια ζητά η Αριστερή Παρέμβαση :
- Να περάσουν τα Νομικά Πρόσωπα (όπως και οι δημοτικές επιχειρήσεις) στο Δήμο, με παράλληλη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Να σταματήσει το καθεστώς της ανεξέλεγκτης από το δημοτικό συμβούλιο και τους κατοίκους λειτουργίας τους. Να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά τους και εργατικός-κοινωνικός έλεγχος στη λειτουργία τους.

Αύγουστος 2010