6/8/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που η ανεργία, η περικοπή των μισθών και των συντάξεων εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα χρόνων συνθλίβονται κάτω από τη μπότα του Δ.Ν.Τ. της κυβέρνησης και της Ε.Ε. εκατοντάδες οικογένειες Βυρωνιωτών κατέθεσαν αίτηση διεκδικώντας μια θέση για το παιδί στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Διαπίστωσαν όμως ότι οι ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής περί κοινωνικής πολιτικής είναι φτηνά επικοινωνιακά κόλπα καθώς 200 παιδιά βρέφη και νήπια αποκλείστηκαν, αφού οι Σταθμοί που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας και η κατάργηση των τροφείων αφορά ένα μικρό κομμάτι γονέων.
Λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών για την επιλογή βρεφών και νηπίων για τη νέα χρονιά, και ενώ 200 παιδιά έμειναν εκτός, η δημοτική αρχή αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρξει καμία συζήτηση στο Νομικό Πρόσωπο να εγγράψει περισσότερα παιδιά στους Σταθμούς παραβιάζοντας τις αναλογίες παιδιών παιδαγωγών και τ.μ. Με την απόφασή της αυτή η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να αποποιηθεί και να κρύψει τις ευθύνες της λες και δε διοικεί το Δήμο τα τελευταία οκτώ χρόνια, στο διάστημα αυτό δεν ίδρυσε ούτε έναν νέο σταθμό, στο μοναδικό καινούριο ιδιόκτητο κτήριο που κατασκεύασε μετέφερε το 2ο Π.Σ. Η ανέγερση νέων σταθμών απαιτεί θέληση και όραμα από την πλευρά του Δήμου και όχι υποσχέσεις που ξεχνιούνται την ίδια στιγμή η τακτική αυτή δυστυχώς επιβεβαιώνει την παροιμία «Ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια». Η αύξηση των παιδιών ανά τμήμα θα μετατρέψει τους Παιδικούς Σταθμούς σε παιδοφυλακτήρια, θα δυσχεράνει το έργο των παιδαγωγών.
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα από το 2001 που πέρασαν στους Δήμους οι Παιδικοί Σταθμοί διεκδικεί και απαιτεί να φτιαχτούν σύγχρονοι, ιδιόκτητοι Παιδικοί Σταθμοί σε κάθε γειτονιά της πόλης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της πόλης, χωρίς την επιβολή τροφείων. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών εκφράσαμε την πάγια θέση μας για την ίδρυση νέων σταθμών σε κάθε γειτονιά, με δημόσιο, δωρεάν, κοινωνικό χαρακτήρα για όλους τους κατοίκους του Βύρωνα, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών, την κατάργηση των τροφείων.
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου αποφασίστηκε χωρίς τη δική μας συμμετοχή η παραβίαση των αναλογιών παιδιών - παιδαγωγών - τ.μ. Η παραπληροφόρηση που σκόπιμα διοχετεύεται ότι υπήρξε ομοφωνία από τις δημοτικές παρατάξεις δεν αφορά την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα η οποία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ίδρυση νέων παιδικών σταθμών και την κατάργηση των τροφείων.
Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή και την Κυβέρνηση να αλλάξουν πολιτική για τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί να έχουν κοινωνικό και παιδαγωγικό ρόλο. Να στηρίζουν τον εργαζόμενο γονιό και να διευκολύνουν την κοινωνική ενσωμάτωση του παιδιού.
Η προσχολική αγωγή, εκπαίδευση και φροντίδα πρέπει να γίνεται με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με σεβασμό στο παιδί και τον εργαζόμενο
Αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων του Βύρωνα προτείνουμε και διεκδικούμε
Να ξεκινήσει έστω και τώρα η ανέγερση Δ.Π.Σ. σε κατάλληλα κτήρια.
Να μεταστεγαστούν όσοι δεν είναι κατάλληλοι.
Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Να προχωρήσει ο Δήμος σε άμεση παρέμβαση – διεκδίκηση στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να προχωρήσει η έγκριση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.
Να τηρηθούν οι αναλογίες παιδιών – παιδαγωγών.
Να καταργηθούν τα τροφεία. ΟΧΙ στην ψευδεπίγραφη κοινωνική πολιτική που αποκλείει παιδιά και συνεχίζει να επιβάλλει τροφεία στους γονείς.
Ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης και αύξηση της χρηματοδότησης από το Δήμο στους Παιδικούς Σταθμούς.
Ιούλιος 2010