ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ 2 ΑΘΩΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ.
Το τελευταίο διάστημα δυο νέοι άνθρωποι πλήρωσαν στο Βύρωνα με τη ζωή τους τις συμπλοκές κακοποιών με την αστυνομία. Αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη η πολιτική που θέλει την αστυνομία να δρα ανεξέλεγκτα στο όνομα της πάταξης της εγκληματικότητας ή της «ασφάλειας» μας.
Τραγική κατάληξη είχε η χρήση όπλου από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας στο κατάστημα Γερμανός στην οδ. Κύπρου στις 12/3/2009. Κόστισε τη ζωή μιας νέας κοπέλας. Οι κακοποιοί που μπήκαν να ληστέψουν με την απειλή όπλων δεν υπολόγισαν την παρουσία πελάτη-αστυνομικού με πολιτικά, που χρησιμοποίησε το πυροβόλο όπλο του. Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυροβολισμών μέσα στον κλειστό χώρο του καταστήματος ήταν να σκοτωθεί η νεαρή υπάλληλος του καταστήματος Αθανασία Γκίνη και τραυματίστηκε ο ένας ληστής που συνελήφθη. Όλα αυτά για 300 €.
Δεύτερη τραγική κατάληξη είχε και η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις 16/2/2010 για τη σύλληψη κακοποιών στην οδ. Ζ. Πηγής. Αφού τους παρακολούθουσαν, θεώρησαν καλό σε πολυσύχναστο σημείο στο Βύρωνα με παρουσία κόσμου να αρχίσουν την επιχείρηση τους, καθιστώντας όμηρο μια ολόκληρη γειτονιά. Οι κατηγορίες για φιάσκο της αστυνομίας την προηγούμενη μέρα, που αφοπλίστηκαν αστυνομικοί από τους ίδιους κακοποιούς, έπρεπε να ξεπλυθούν με αίμα. Μόνο που το αίμα ήταν του 25χρονου υδραυλικού Νίκολας Τόντι που ξεφόρτωνε τα εργαλεία του. Δέχτηκε 9 σφαίρες από την αστυνομία. Παρά τρίχα τη γλύτωσαν η υπάλληλος του φούρνου και ο άλλος συνάδελφος του Τόντι. Ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την επιχείρηση της Αστυνομίας, τη στιγμή που υπάρχει ένας νεκρός και τρεις τραυματίες, δήλωσε ότι «είναι πολύ επιτυχημένη, αφού συνελήφθησαν οι δύο αδίσταχτοι και επικίνδυνοι κακοποιοί». Η «χαμένη υπόληψη» της ελληνικής αστυνομίας δεν ταράζεται από ένα ακόμα φόνο. Μπορεί να τον χαρακτηρίζουν παράπλευρη απώλεια αμάχων, όπως κάνουν οι αμερικανοί στο Ιράκ. Και ο Υπουργός κ. Χρυσοχοϊδης καλύπτει την αστυνομία δηλώνοντας ότι ο θάνατος του νεαρού πατέρα οφείλεται στην κακή τύχη. Επειδή, όμως εμείς θεωρούμε πολύτιμη την ανθρώπινη ζωή, δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη. Πρέπει να αντιδράσουμε.
Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ
Είναι φανερό ότι σε εποχές που η φτώχεια και η περιθωριοποίηση εντείνονται, αυξάνονται τα κρούσματα παραβατικότητας. Ενώ αυξάνεται και η εγκληματικότητα σε μια κοινωνία που προβάλλει τα πρότυπα του εύκολου πλουτισμού και ανέχεται τη διαφθορά. Αλλά, όπως δείχνει και η εμπειρία των ΗΠΑ οι σφαίρες, οι φυλακές και η καταστολή δεν λύνουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας, αντίθετα το αναπαράγουν.
Η εξουσία και όσοι εξυπηρετούνται από αυτήν μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους, να σπείρουν κλίμα ανασφάλειας, να επιβάλλουν αστυνομοκρατία και νόμους για την ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομία, όμως το πιο επικίνδυνο είναι να υπάρχει από την κοινωνική πλειοψηφία ανοχή ή σιωπή συναίνεσης σε αυτά τα φαινόμενα.
Η αστυνομοκρατία επιβάλλεται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο. Στο μετρό, σε πολυσύχναστα σημεία υπάρχουν ένστολοι με προτεταμένα όπλα. Μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν προκαλούν. Στο Βύρωνα ζούμε την όλο και πιο πυκνή παρουσία ομάδων Δ, τους ελέγχους σε κατοίκους που κάνουν αφισσοκολήσσεις, την τακτική παρουσία ασφαλιτών και αστυνομικών στους χώρους των σχολείων. Χαρακτηριστικό της στάσης τους είναι ο έλεγχος που έκαναν σε νέους που γύριζαν από πάρτι τη νύκτα στις 30/12/2010 στην οδ. Κολοκοτρώνη. Με στυλ ράμπο και βρισιές ξάπλωσαν τον έναν ανάσκελα στο δρόμο και μετά τον οδήγησαν στο περιπολικό με απειλή ότι θα του απαγγείλουν και κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής. Αυτό το κλίμα του φόβου, της ανασφάλειας, της αστυνομοκρατίας και της καταστολής είναι απαραίτητο για το πολιτικό σύστημα που θέλει να μας οδηγήσει σε εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, μετατρέποντας την εργασία σε φτηνή, ευέλικτη, περιοδική και ανασφάλιστη και τους ανθρώπους σε αναλώσιμη ύλη για τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Το κλίμα φόβου να μην περάσει. Όλοι εδώ και τώρα να απαιτήσουμε :
• Όχι στην αστυνομοκρατία. Όχι χρήση όπλων στις γειτονιές μας. Όχι άλλο αίμα για την αστυνομία.
• Μακριά η αστυνομία από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Όχι στις περικυκλώσεις πανεπιστημιακών χώρων και στις προσπάθειες κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
• Έξω η αστυνομία από τις διαδηλώσεις. Να πάψει να παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
• Να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για δολοφονικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, σκευωρίες.
• Όχι στην ποινικοποίηση της κοινωνικής, συνδικαλιστικής-απεργιακής δράσης.
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2010