10/1/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΕΒΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, e-mail : arpa_vyrona@yahoo.gr, ιστοσελίδα: aristeriparemvasivyrona.blogspot.com


Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη
Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν θα περάσει

Τη Δευτέρα στις 22 Δεκέμβρη 2008 το βράδυ η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, επιστρέφοντας από τη δουλειά της δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Δύο τραμπούκοι ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο της και μέσα στο στόμα της. Από τότε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, έχοντας σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες αναπηρίες σε ζωτικά όργανα, ενώ έχει ήδη χάσει την όρασή της από το ένα μάτι. Κινδυνεύει η ίδια η ζωή της… Η δολοφονική αυτή επίθεση είναι το αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής δράσης της, του αγώνα της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της.
Αυτό φαίνεται και από τα ίδια τα γεγονότα. Στις 26 Νοεμβρίου γίνεται η τέταρτη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τη βλαπτική μεταβολή που έχουν υποστεί οι νοικιασμένες εργαζόμενες στα συνεργεία καθαρισμού στον ΗΣΑΠ από την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη. Χρησιμοποιώντας την εγκύκλιο 182/1985, που προβλέπει ότι όσοι δουλεύουν κάτω από 6 ώρες στην καθαριότητα δεν δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, η ΟΙΚΟΜΕΤ τροποποιεί μονομερώς και σε αντίθεση με την Σ.Σ.Ε τις αρχικές συμβάσεις των καθαριστριών από 6ωρες σε συμβάσεις 5,5 ωρών με μισή ώρα διάλειμμα και από βαρέα τα ένσημα γίνονται απλά… Έξω από το υπουργείο –θυμίζοντας τη δολοφονία Λαμπράκη...– πραγματοποιείται αντισυγκέντρωση 80 μελών ενός στημένου από την εργοδοσία επιχειρησιακού «σωματείου». Βρίζουν, απειλούν και στοχοποιούν τη συνάδελφο Κωνσταντίνα Κούνεβα, γενική γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), κραυγάζουν πως θέλει να κλείσει την εταιρεία…Από τότε οι απειλές και οι παρακολουθήσεις συνεχίζοανται.
Η Κωνσταντίνα είναι γυναίκα, μητέρα ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη-συνδικαλίστρια και μετανάστρια. Θέλει και επιμένει να είναι πραγματική συνδικαλίστρια και να παλεύει για τα εργατικά δικαιώματα.
Στο Βύρωνα ήταν στο πρόγραμμα του αντιρατσιστικού φεστιβάλ που οργάνωσε ο Δήμος Βύρωνα τον Οκτώβρη του 2008 μία από ομιλήτριες στη συζήτηση με θέμα «Γυναίκα Μετανάστρια: Ιδιαιτερότητες & Προστασία Δικαιωμάτων»
Η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Κωνσταντίνα και στην ΠΕΚΟΠ που επιμένουν να αποκαλύπτουν το σύγχρονο δουλεμπόριο και τον εργασιακό μεσαίωνα με τις εργολαβίες του καθαρισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες και να μάχονται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού είναι μία μόνο από τις περιπτώσεις του σύγχρονου δουλεμπορίου. Το δουλεμπόριο είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, της αναίρεσης κατακτήσεων, της διαίρεσης των εργαζόμενων, της αμφισβήτησης του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Δείχνει που θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα για όλους μας οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις, που θεσμοθέτησαν τις εργολαβίες της καθαριότητας στο δημόσιο και το θεσμό της επενοικίασης.
Καλούμε σε συγκέντρωση χρημάτων για να συμβάλλουμε οικονομικά στην οικογένειά με κατάθεση στον λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς στα ονόματα DECHEVA ELENA TODOR και KUNECA KOSTADINA αριθμ : 5012-019021-277.

Η υπόθεση αυτή μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

Για αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία των 26 πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που απαιτούν:
 Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί
 Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες,
 Κανένας εργαζόμενος ενοικιαζόμενος.

Και καλούμε στη συγκέντρωση που οργανώνουν την
Πέμπτη 22/01 6μ.μ. Προπύλαια και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας