30/1/09

ΣΕ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 1/2009

Έτσι που σχεδιάστηκε και αναπτύχτηκε η Αθήνα το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι οξυμμένο και ταλαιπωρεί τους πάντες. Παρότι ο Βύρωνας είναι δίπλα στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στην περιφέρεια του λεκανοπέδιου οι κάτοικοι υποφέρουμε στις μετακινήσεις μας από τη χαμηλή εξυπηρέτηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και το μποτιλιάρισμα.
Από το Φλεβάρη του 2008 με ανακοίνωσή μας προς τους κατοίκους και τις τοπικές εφημερίδες, με αφορμή το θέμα της κατασκευής από το Δήμο των πολυωρόφων γκαράζ, επισημαίναμε ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα οξύνεται όσο ακολουθείται η πολιτική που με απίστευτη ταχύτητα πολλαπλασιάζει τα αυτοκίνητα και τα πολυώροφα κτίρια και απαιτούσαμε μεταξύ των άλλων: Εξυπηρέτηση του Βύρωνα με σχεδιασμό νέας γραμμής του μετρό. Να καλυφτούν οι διαδρομές από και προς την Πανεπιστημιούπολη-Πολυτεχνιούπολη από την πόλη μας.
Το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα των ταχύτερων και ασφαλέστερων μετακινήσεων δεν λύνεται με την ενίσχυση της χρήσης του Ι.Χ. (νέοι αυτοκινητόδρομοι, κατασκευή χώρων στάθμευσης, κ.α.), αλλά με βελτίωση της εξυπηρέτησης από τα ΜΜΜ. Αντίθετα οι πολιτικές που ασκούνται από όλες τις κυβερνήσεις αλλά και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριμοδοτούν το αυτοκίνητο και τις εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από αυτό, αυτοκινητοβιομηχανίες, πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές δρόμων και σταθμών στάθμευσης. Ενώ, η χρήση του γίνεται όλο και πιο ακριβή (περισσότερα διόδια, ασφάλιστρα, καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας κ.α.). Χρειάζεται να δούμε το θέμα συνολικά και ολοκληρωμένα.
Να διεκδικηθεί σταθμός του μετρό στο Βύρωνα, αλλά και η επέκταση του με νέες γραμμές σε όλο το λεκανοπέδιο. Η χρήση του μετρό και όλων των ΜΜΜ να είναι προσιτή. Μην ξεχνάμε ότι οι αυξήσεις τα εισιτήρια από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι το Γενάρη του 2009 ήταν 100%. Άρα διεκδικούμε και δωρεάν μετακίνηση που θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους και θα συμβάλλει στον περιορισμό της χρήσης του Ι.Χ. και στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.
Οι διεκδικήσεις θα έχουν αποτέλεσμα όταν έγκαιρα γίνουν υπόθεση της μαζικής δράσης των κατοίκων και των φορέων του Βύρωνα με ανοικτό και διαφανή τρόπο.

29/1/2009