29/11/12

ΟΧΙ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ



  Ο δήμαρχος αρνήθηκε πεισματικά να περιλάβει ότι : α. Δεν θα καταργήσει καμιά υπηρεσία και καμιά οργανική θέση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (λέγοντας ότι αυτά δεν είναι στο χέρι τους γιατί τα καθορίζουν νόμοι!).  β. Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση δημοτικής περιουσίας (περιέλαβε μόνο ότι δεν θα γίνει εκποίηση, για να εφαρμόζει τις μακρόχρονες παραχωρήσεις-ενοικιάσεις) γ. δεν δεσμεύτηκε σε κινητοποιήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμού.
 Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση με τα γεγονότα

 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΧΙ ΜΙΣΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 Η Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα, όπως και άλλες παρατάξεις, και το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο, ζήτησαν από  τη δημοτική αρχή να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους πρόσφατους νόμους και το 3ο μνημόνιο στους εργαζόμενους των δήμων, στους κατοίκους, στη λειτουργία του δήμου, με τις διαθεσιμότητες (βλέπε απολύσεις), τις αυξήσεις των φόρων, την επιτήρηση των δήμων από το Υπουργείο Οικονομικών (βλέπε τρόικα).
Το δημοτικό συμβούλιο έγινε στις 28/11/2012. Η Αριστερή Παρέμβαση και το σωματείο εργαζομένων είχαν έγκαιρα καταθέσει προτάσεις ψηφισμάτων. Ο δήμαρχος παρουσίασε μια άλλη λογική και πρόταση. Στη συζήτηση περίσσεψαν οι υπεκφυγές και η υποκρισία. Όλοι δήλωναν κατά του μνημονίου, των διαθεσιμοτήτων, των φόρων και υπέρ των εργαζόμενων. Όμως, έγινε φανερό ότι υπήρχαν διαφορετικές λογικές για την αντιμετώπιση τους και από τις τοποθετήσεις και από τα ψηφίσματα. Ο δήμαρχος τόνιζε ότι τα μέτρα είναι πρόχειρα και αναποτελεσματικά, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν κάνουν τη δουλειά τους (το θυμήθηκε αυτή την περίοδο που το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, η τρόικα και ο Φούχτελ) και στάθηκε ιδιαίτερα στις μειώσεις των μισθών των δημάρχων και στις μειώσεις των θέσεων των πολιτικών του συνεργατών, δεν ανέφερε κουβέντα για την οικονομική χρεοκοπία του δήμου και τον υπερδανεισμό που έχει επιταχύνει μαζί με τις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης την επιτήρηση του δήμου, ενώ επανέφερε τις θεωρίες των άκρων (άσχετο). Από την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισαν ότι είναι υπέρ της κινητικότητας των εργαζόμενων (επιχείρημα που χρησιμοποιεί τελευταία και η εξουσία για να περάσει πριν τις εφεδρείες και τώρα τις διαθεσιμότητες).
Η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για να περάσει τα μέτρα χρησιμοποιεί τη διάσπαση των εργαζόμενων, τον αποπροσανατολισμό και διάφορα τερτίπια, και όταν δεν τα καταφέρνει αυτά προχωρά και στη βία. Αξιοποιεί  μαζί με  τα ΜΜΕ και διάφορους πρόθυμους συνεργάτες που μερικές φορές εξεγείρονται ελεγχόμενα, όταν θίγονται τα δικά τους συμφέροντα και η δική τους εξουσία.
Η κυβέρνηση έχει βρει αρκετά κόλπα για να εφαρμόσει την πολιτική της και να μειώσει τον αριθμό των εργαζόμενων. Εκτός από την εφεδρεία και τις διαθεσιμότητες, έχει βρει την αξιολόγηση, την κατάργηση οργανισμών, την κατάργηση των οργανικών θέσεων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών των δήμων,  ενώ παράλληλα προωθεί την εκχώρηση σε ιδιώτες δημόσιας, δημοτικής περιουσίας.  Επειδή όλα αυτά είναι αναπόσπαστα κομμάτια στο ψήφισμα που καταθέσαμε  περιλαμβάναμε, ως απαραίτητα στοιχεία τα παρακάτω:
1.- Ο δήμος δεν αποστέλλει στα αρμόδια Υπουργεία και κυβερνητικά όργανα καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων που απειλούνται με διαθεσιμότητα και απόλυση. Επίσης δεν πρόκειται να υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης κανενός υπαλλήλου.
2.- Αρνείται την διάλυση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα  των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και γι αυτό δεν θα καταργήσει καμιά υπηρεσία και καμιά οργανική θέση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
3.- Δεν θα προχωρήσει σε εκχώρηση σε ιδιώτες δημοτικής περιουσίας και δημοτικών λειτουργιών.
4. - Δεν θα επιβάλλει καμιά αύξηση και κανένα νέο δημοτικό φόρο.
5.- Καλεί και τους άλλους δήμους σταθερά να επιμένουν ότι δεν θα εφαρμόσουν καμιά διαδικασία διαθεσιμότητας, απολύσεων προσωπικού και ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών τους. 
6.- Θα συμβάλει στον αναγκαίο συντονισμό ενεργειών των Δήμων και κυρίως με τους εργαζόμενους των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.
Με την επιμονή μας στο ψήφισμα του δημάρχου έγιναν κάποιες προσθήκες για να μην ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του δήμου, να μην αυξηθούν οι υπάρχοντες φόροι, κ.α. Όμως, ο δήμαρχος αρνήθηκε πεισματικά να περιλάβει ότι : α. Δεν θα καταργήσει καμιά υπηρεσία και καμιά οργανική θέση στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (λέγοντας ότι αυτά δεν είναι στο χέρι τους γιατί τα καθορίζουν νόμοι!).  β. Δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση δημοτικής περιουσίας (περιέλαβε μόνο ότι δεν θα γίνει εκποίηση, για να εφαρμόζει τις μακρόχρονες παραχωρήσεις-ενοικιάσεις) γ. δεν δεσμεύτηκε σε κινητοποιήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμού.
Μετά την άρνηση του δημάρχου να ενσωματωθούν οι δεσμεύσεις αυτές στο ψήφισμα που πρότεινε, δεν είχαμε άλλη επιλογή από του να μην ψηφίσουμε την πρόταση του και να επιμένουμε στο ψήφισμα μας.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τα θέματα αυτά και η συμπεριφορά της δημοτικής αρχής θα δείξει εάν θα  προχωρήσει σε ενέργειες για την υπεράσπιση αυτών που διακηρύσσει ή τα λόγια της θα μείνουν στον αέρα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους, χωρίς ανάθεση σε ειδικούς και αυταπάτες για το ρόλο των πολιτικών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Αν δεν ανατραπούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, οι κυβερνήσεις τους, το σφαγείο της Ε.Ε. & του Δ.Ν.Τ. και η οικονομική εξουσία τους οι εργαζόμενοι θα θυσιάζονται συνεχώς για τα συμφέροντα των τραπεζών, των δανειστών και των «επενδυτών» για τη διατήρηση των κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας.