26/1/12

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 'ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ

Γενάρης 2012

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

Ο Δήμος Βύρωνα, με απόφαση του δημάρχου, εξήγγειλε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Αγκαλιάζω - Τοπικό σύμφωνο αλληλεγγύης 2010-2013». Στη συζήτηση του δημοτικού συμβούλιου για το θέμα, τελικά δεν τέθηκε από τη δημ. αρχή για έγκριση. Δεν γνωρίζουμε αν η δημ. αρχή θα ξεκινήσει κάτι από αυτά που διαφήμισε. Με βάση, όμως, τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που μόνο κατ’ ευφημισμό αναφέρεται στην αλληλεγγύη.

 

Η δημοτική αρχή την ίδια ώρα που αποφασίζει την τσιμεντένια ¨πράσινη¨ διαδρομή των 48 εκ. €,(τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα λεγόμενα της,  και προφανώς την ακριβότερη)  εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ούτε 1 €. Η απάντηση ήταν ότι θα καλυφτεί από τις προσφορές των επαγγελματιών του Βύρωνα, τις ΜΚΟ (που θα εισπράττουν δημόσιο χρήμα για το έργο τους), από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών (που θα διαφημίζονται και προφανώς θα εγείρουν απαιτήσεις για ανταλλάγματα από το δήμο) και από εθελοντική δουλειά.


Το πρόγραμμα στο Βύρωνα θα καλύπτει συγκεκριμένες μικρές ομάδες του πληθυσμού για τις πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσής τους, όπως το παντοπωλείο, το φαρμακείο, η αγορά, τα φροντιστήρια, μαγειρίο με ένα γεύμα τη βδομάδα. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν με οικονομικά κριτήρια από επιτροπή του δήμου. Για τη λειτουργία του προγράμματος θα συσταθεί ΜΚΟ. Πρόκειται, δηλαδή, όχι για ένα πρόγραμμα, που αντικαθιστά την μέριμνα για όλους, με την πρόνοια για τους ελάχιστους. Που δεν διαθέτει το δημόσιο χρήμα μέσα από τις ελεγχόμενα δημόσια οικονομικά του δήμου, αλλά μέσα από μη ελεγχόμενες παράλληλες διαδρομές με σύσταση επί τούτου ΜΚΟ. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια επιχείρηση υποκατάστασης των υποχρεώσεων του δημόσιου για κοινωνικές παροχές με τη «φιλανθρωπία». Οι δικαιούχοι να εμφανίζονται ως ωφελούμενοι και οι δημοτικοί «άρχοντες» ως ευεργέτες.

Εμπειρία στο δήμο Βύρωνα υπάρχει και από ένα άλλο πρόγραμμα που εξήγγειλε η δημ. αρχή με τον τίτλο «στηρίζω». Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς καταργήθηκαν για λίγους, αντί για όλους. Οι καταστηματάρχες καλέστηκαν να κάνουν εκπτώσεις. Τα μειωμένα εισιτήρια για το Φεστιβάλ δεν κάλυψαν παρά μόνο κάποιους που «ψήφιζαν» στο Βύρωνα. Τελικά, επωφελήθηκαν 378 οικογένειες, από τις δεκάδες χιλιάδες του Βύρωνα.

 

Σήμερα στην εποχή της κρίσης οδηγούνται βίαια στην εξαθλίωση μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, προκειμένου να διατηρηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών, να ενισχύονται οι τράπεζες και να εξοφλούνται οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές. Η ασκούμενη πολιτική έχει εξωθήσει κάτω από τα όρια της φτώχειας τον 1 στους 6 κατοίκους της χώρας (μελέτη του ΕΚΑ), οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, οι μισθοί και οι συντάξεις κουτσουρεύονται και οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι λεηλατούν ότι εισόδημα έχει απομείνει. Το σύστημα της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, ταυτόχρονα με την μεθοδευμένη κατακρήμνιση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας,  προωθεί διάφορα ανεπαρκή προγράμματα «κοινωνικής αλληλεγγύης» για ελάχιστους.  Δήμοι, ΜΚΟ, ιδιωτικές εταιρείες, σούπερ μάρκετε, κυβερνητικές οργανώσεις εξαγγέλλουν τα δικά τους προγράμματα «αλληλεγγύης». Με δημόσιες ή ιδιωτικές χορηγίες πετούν κάτω από το τραπέζι ψίχουλα για τους πιο εξαθλιωμένους, την ώρα που πάνω στο τραπέζι γίνεται χορός δισεκατομμυρίων. Ευαισθησία ή υποκρισία, ουσιαστική προσφορά ή στάχτη στα μάτια, ανιδιοτελής βοήθεια ή διαφημιστική προπαγάνδα, φιλανθρωπία ή ένα ακόμα κόλπο για φοροαπαλλαγές ή και για ρεμούλες. Όσοι από τη μια  είναι εργοδότες ή στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική και από την άλλη διοργανώνουν τέτοια προγράμματα έχουν ευδιάκριτους σκοπούς. Επιδιώκουν να αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιδράσεις στη βία των κοινωνικών ανισοτήτων και να συγκαλύψουν την προώθηση της φτώχιας και της κοινωνικής λεηλασίας.  Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Χαρδαλιά στις 20/7/2010 «..Πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή στα αστικά κέντρα μας σε μια εποχή που μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερης κοινωνικής πόλωσης και αναταραχής σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους.» Για αυτό θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον επικίνδυνη αφέλεια, ορισμένες δυνάμεις να μην καταλαβαίνουν τι κρύβεται από πίσω και να κάνουν επικοδομητικές προτάσεις.

 

Εμείς ως Αριστερή Παρέμβαση κρίνουμε ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει δωρεάν σε όλους ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, να εξασφαλίζει δουλειά, σύνταξη, περίθαλψη. Να δίνει στήριξη στους πιο αδύναμους και να μεριμνά για όλους, ώστε να έχουν στέγη, τροφή, θέρμανση. Αντί για αυτό, βυθίζει το λαό στη φτώχεια και προωθεί τα συμφέροντα των πλούσιων.

Ο λαός ξέρει να αγωνίζεται, να διεκδικεί τα δικαιώματά του και να ανατρέπει τις πολιτικές που τον συνθλίβουν. Ξέρει να πολεμά και να δυναμώνει την αλληλεγγύη του, να αγωνίζεται και να προστατεύει τους αδύναμους. Η αλληλεγγύη, που εκφράζεται ήδη στα μαχόμενα τμήματα (απεργούς χαλυβουργούς, απλήρωτους ALTER, κ.α.), είναι ένα δείγμα. Δεν αντιμετωπίζουμε μοιραλατρικά την κατάσταση, Αγωνιζόμαστε για δουλειά, μισθούς  και συντάξεις, για κοινωνικές παροχές και για να τους ανατρέψουμε και παράλληλα οικοδομούμε τα δικά μας δίκτυα αλληλεγγύης. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε τα μέσα να καλύψουμε τις ανάγκες όλων και για όλα, ούτε να υποκαταστήσουμε τις κοινωνικές δομές. Αλλά αν αυτοί θέλουν να μοιράσουμε τη φτώχεια μας, εμείς θα μοιραστούμε μαζί και τις ιδέες μας για να μην υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, για να μοιραστεί ο πλούτος σε όσους τον παράγουν. Μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων, τους φορείς της περιοχής, το Κοινωνικό– Πολιτιστικό Κέντρο, την πρωτοβουλία για τα χαράτσια, τους μαζικούς φορείς θα προσπαθήσουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας κόντρα στα συμφέροντα των μεγιστάνων του πλούτου και να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΜΟΣΥΝΕΣ. ΤΗ «ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ - ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ