21/12/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ
ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Βυρωνιώτισσες, Βυρωνιώτες,

Το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε αφορά μόνο την Αττική. Ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης, που έχει επιβληθεί σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες, με τον καταναλωτισμό, την παραγωγή άχρηστων αγαθών και την τεράστια διάδοση των αντικειμένων μιας χρήσης οδήγησε, πέρα από άλλα, και στην τρομακτική διόγκωση του όγκου των απορριμμάτων, στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει οξυνθεί και το κεφάλαιο αναζητά με την διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων νέους τομείς κερδοφορίας.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις εξαιτίας της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στη συλλογή, εναπόθεση, ανακύκλωση και γενικότερα διαχείριση των απορριμμάτων. Στην Αττική, όπου ζουν και εργάζονται περισσότερα από 5 εκατομ. άνθρωποι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Τα πράγματα όμως έφτασαν πραγματικά στο απροχώρητο με την πολιτική του Μνημονίου της κυβέρνησης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Έτσι, χιλιάδες υπάλληλοι των ΟΤΑ απολύθηκαν (ανάμεσα σε αυτούς και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στη χωματερή του Σχιστού) και η ήδη προβληματική αποκομιδή και ταφή των απορριμμάτων τινάχτηκε στον αέρα. Είναι οφθαλμοφανές ότι ιδιαίτερα η Αθήνα κολυμπάει στα σκουπίδια, αλλά και στους γύρω Δήμους η αποκομιδή γίνεται με τεράστια προβλήματα.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανικανότητας του κράτους (κεντρικού και τοπικού), αποτελεί συνειδητή επιλογή γιατί μέσα στο γενικευμένο μπάχαλο γύρω από τα σκουπίδια προωθείται, με συνοπτικές διαδικασίες η παράδοση και αυτού του τομέα στο κεφάλαιο.
Δρομολογείται από κυβέρνηση και Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στον επιχειρηματικό όμιλο του Μπόμπολα και η αφαίρεση της από τους Δήμους, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Το χριστουγεννιάτικο δώρο στον «Εθνικό Εργολάβο», προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων εργοστάσιων στην Αττική που θα υποδέχεται το 90% των παραγόμενων απορριμμάτων. Η εκμετάλλευση και η διαχείριση των εγκαταστάσεων απορριμμάτων παραχωρείτε για 25 χρόνια (!!!), όσο η παραχώρηση των εθνικών δρόμων και της Αττικής οδού, αλλά και το «δικό» μας πολυώοροφο πάρκινγκ-δημόσια περιουσία στο κέντρο του Βύρωνα, που ο κ. Χαρδαλιάς δώρισε σε εταιρεία του Μπόμπολα.

Με την απόφαση αυτή θα βρεθούμε όμηροι στα χέρια των επιχειρηματιών. Η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται μόνο εφόσον οι Δήμοι τους πληρώνουν τα ποσά που απαιτούν, που θα τα εισπράττουν βέβαια από εμάς όλους. Έτσι, τα δημοτικά τέλη θα εκτιναχθούν σε μεγάλα ύψη. Οι επιχειρηματίες που θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια μας θα μπορούν να φέρνουν ακόμη και τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, προκειμένου να έχουν κέρδη από τη διαχείριση τους, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και την υγεία μας. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα απολυθούν με την κατάργηση των υπηρεσιών τους.
Συνέπεια αυτών των πολιτικών της κυβέρνησης είναι και η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στην Κερατέα. Μεθοδεύεται κατασκευή ΧΥΤΑ (ταφής απορριμμάτων) αντί για ΧΥΤΥ (ταφής υπολειμμάτων) και οι κάτοικοι αντιδρούν. Ενώ, υπάρχει δικαστική εντολή προσωρινής διακοπής των εργασιών στην περιοχή, που έχει χαρακτηρισθεί δασικός και αρχαιολογικός χώρος από κρατικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση έστειλε μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ για να επιβάλουν τη συνέχιση των εργασιών από τον εργολάβο. Έχουμε καθημερινά συγκρούσεις, τραυματισμούς και συλλήψεις πολιτών και μια κατάσταση αστυνομικής κατοχής στην περιοχή. Η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά η απειλή υπάρχει.
Παρόλο, που το πρόβλημα των σκουπιδιών μπορεί να λυθεί μόνο με μια ριζική αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, ωστόσο αυτή η απόπειρα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης τους επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Απαιτούμε την παραμονή της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στους ΟΤΑ, την παραμονή στην εργασία όσων δουλεύουν στην καθαριότητα και τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό, τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονα επιστημονικά και όχι με επιχειρηματικά κριτήρια και την προώθηση της ανακύκλωσης με σεβασμό στο περιβάλλον σε όφελος των κατοίκων και όχι των επιχειρηματιών.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2010