24/5/10

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΣΤΗΡΙΖΩ"

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ
Νεαπόλεως 25, arpa_vyrona@yahoo.gr, http://aristeriparemvasivyrona.blogspot.com




 ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ε.Ε. Δ.Ν.Τ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΑ
 Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΛΙΓΟΥΣ
 ΤΩΡΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΝΟΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Ανακοινώθηκε από το Δήμο Βύρωνα ότι ο Δήμαρχος αποφάσισε «μέτρα κοινωνικής στήριξης». Δηλαδή : α. για όσους δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 30.000 €, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και τα ΑΜΕΑ καταργούνται οι συνδρομές στα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου, του Αθλητικού Οργανισμού, των θερινών Προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης και των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, β. για συνταξιούχους ΟΓΑ, δικαιούχους ΕΚΑΣ, απόρους, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένεις, ΑΜΕΑ θα γίνει συνεννόηση να έχουν κάποια έκπτωση σε καταστήματα της περιοχής με την κάρτα κοινωνικής συμπαράστασης που θα τους εκδώσει ο Δήμος και έκπτωση 50% στις εκδηλώσεις του Θέατρου Βράχων, ενώ από 1.1.2011 θα μειωθούν τα δημοτικά τέλη για τις τρίτεκνες οικογένειες και γ. στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων με καμπάνιες, έκδοση οδηγών, απαλλαγή των νέων επιχειρήσεων για 3 χρόνια από τα δημοτικά τέλη.

Είναι φανερό ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο δήμος δεν είναι ούτε ασπιρίνη για τις πληγές των μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προωθεί με την ουσιαστική στήριξη του ΛΑΟΣ και της Ν.Δ.. Δείχνουν όμως ότι υπάρχουν δυνατότητες οι χρόνιες απαιτήσεις των κατοίκων και οι διεκδικήσεις που έχουμε ως Αριστερή Παρέμβαση για κοινωνική πολιτική, να έχουν αποτέλεσμα, έστω και συγκυριακά κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
Ποιο όμως είναι το πραγματικό όφελος για τους κατοίκους από αυτά τα μέτρα και η εμβέλεια τους; Που αρχίζει η δημαγωγία και που τελειώνει η επίδειξη ευαισθησίας; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

 Στα προγράμματα του Αθλητικού Οργανισμού και του Πνευματικού Κέντρου οι θέσεις είναι περιορισμένες και στα ψιλά γράμματα διαβάζουμε ότι θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας για όσους μέχρι σήμερα συμμετέχουν.
 Τα τροφεία στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς άρχισαν να επιβάλλονται ή να αυξάνονται από τότε που οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στους δήμους, π.χ. στον παιδικό σταθμό της Χρ. Σμύρνης επιβλήθηκαν από το 2004. Είναι πάγιο αίτημα της Αριστερής Παρέμβασης, απαίτηση γονέων και του προσωπικού να καταργηθούν τα τροφεία για όλους τους γονείς, ανεξαρτήτως αν προσεγγίζουν το όριο της φτώχειας, όπως εξαγγέλλεται τώρα και ωφελούνται μόνο οι εργαζόμενοι γονείς, όταν έχουν μέσο όρο μικτών μηνιαίων αποδοχών κάτω από 1.150 ευρώ ο καθένας.
 Οι απολύτως φτωχοί έχουν ανάγκη να παρακολουθούν δωρεάν τις εκδηλώσεις του Θέατρου Βράχων και όλοι οι υπόλοιποι θέλουν τιμές προσιτές και όχι ακριβότερες ακόμα και από διοργανώσεις των ιδιωτικών εταιρειών του είδους.
 Η μείωση των δημοτικών τελών στις τρίτεκνες οικογένειες αφορά το 2011, δηλαδή την επόμενη δημοτική αρχή. Εξαγγέλλεται τώρα, ως προεκλογική υπόσχεση και μόνο. Αντίθετα έπραξε ο δήμαρχος όταν επρόκειτο για την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 76% που επέβαλλε από το 2006, αμέσως μετά από την εκλογή του χωρίς να το έχει ανακοινώσει προεκλογικά.
 Οι κάρτες εκπτώσεων δεν είναι παροχή του δήμου, αλλά μια στοιχειώδης οργάνωση που βασίζεται στις διαθέσεις και τις δυνατότητες των καταστηματαρχών της περιοχής.
 Η όλη εξαγγελία με μπόλικη δόση εντυπωσιασμού και μικρή ουσία χαρακτηρίζεται από την προσφιλή επικοινωνιακή τακτική της δημοτικής αρχής. Το μέτρο ανακοινώνεται με ιλουστρασιόν φυλλάδια, ως προσωπική κίνηση του δημάρχου, χωρίς νωρίτερα ούτε ενημέρωση, ούτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αντίθετα, την αναγγελία για επαχθή μέτρα την κάνει, αφού την περάσει πρώτα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της παράταξής του από το δημ. συμβούλιο.
 Ανακοινώνεται ότι δημιουργείται ένα ταμείο κοινωνικής συμπαράστασης για να καλυφτούν απώλειες εξόδων των παιδικών σταθμών, Π.Κ., Αθλητικού Οργανισμού, λόγω των μέτρων που ανακοινώνει. Αυτό μοιάζει ως τέχνασμα και επίδειξη ελεημοσύνης. Οι πόροι του ταμείου εναπόκεινται στη βούληση του καθενός από τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τους προέδρους και αντιπροέδρους των νομικών προσώπων να καταθέτει «ανάλογα με τη συνείδησή του» το 20% των εσόδων του από τις αποζημιώσεις του και οι προσφορές θα δημοσιεύονται. Άρα άνθρακες οι μόνιμοι πόροι.
 Είναι φανερό ότι λεφτά υπάρχουν και στο δήμο. Φαίνεται και από τη διάθεση πακτωλού χρημάτων σε εταιρείες. Ενδεικτικά, 34,695 εκ. € προϋπολογίζονται από το Δήμο για τεχνικά έργα του 2010. Ενώ, είναι κοινώς παραδεκτό ότι πολλά από τα έργα, τις προμήθειες και τις αναθέσεις παροχής υπηρεσιών που γίνονται από το δήμο με το δημόσιο χρήμα είναι αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας.

Εν κατακλείδι, φαίνεται καθαρά ότι αυτή η κίνηση, που εντάσσεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες και έγινε με τον ατομικό δημαρχοκεντρικό τρόπο εντυπωσιασμού, αφορά μόνο μικρό κομμάτι του συνόλου που πλήττεται από τα κυβερνητικά μέτρα και εξαγγέλθηκε κάτω από την πίεση των απαιτήσεων και των αγώνων για να καταργηθούν αυτά τα χαράτσια συνολικά. Αυτοδιαψεύδεται ο κ. Χαρδαλιάς όταν στην απαίτηση να υπάρχουν δωρεάν κοινωνικές παροχές από το δήμο δήλωνε ότι αυτά δεν γίνονται ούτε στην Κούβα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να αγωνιζόμαστε για την πλήρη και ουσιαστική παροχή δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών παιδείας, υγείας, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού από το κεντρικό κράτος και το Δήμο. Είναι ώριμη ανάγκη, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κατοίκων, να μην φορτωθούν άλλα βάρη στον καιρό της κρίσης.

 Όχι στο δήμο – επιχείρηση και φορομπήχτη με το δημότη πελάτη και την παροχή υπηρεσιών με ανταποδοτικά κριτήρια.
 Κατάργηση όλων των κοινωνικά άδικων φόρων που εισπράττονται μέσω των δήμων. Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης και εκκλησιαστικής περιουσίας, των τραπεζών. Κατάργηση των δημοτικών φόρων και τελών για κατοικίες μέχρι 120 τ.μ..
 Να δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά για να καλύπτονται οι ανάγκες. Να τηρούνται οι προδιαγραφές για την αναλογία παιδιών-παιδαγωγών και την ποιότητα κτιρίων και υπηρεσιών Να μην πληρώνονται τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
 Ελεύθερη είσοδος και χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων για κάθε άνθρωπο και παρέα που θέλει να αθληθεί.
 Να υπάρξει κοινωνική προστασία για τους άνεργους, τους άπορους, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες.
 Να παρέχονται δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, παιδείας, συγκοινωνιών στους κατοίκους.
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ
ΜΑΗΣ 2010