28/2/08

ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΙΔΙΩΤ. ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Η δημοτική εξουσία στο Βύρωνα, που ελέγχεται από τη Ν.Δ., ξεκίνησε μια διαδικασία παραχώρησης δημόσιων χώρων σε κατασκευαστική εταιρεία για ανέγερση και εκμετάλλευση πολυόροφων χώρων στάθμευσης. Είναι οικόπεδα που με λεφτά των κατοίκων είχαν απαλλοτριωθεί για δημιουργία ελεύθερων χώρων. Ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις γιατί κλείνουν ελεύθεροι χώροι και γιατί παραχωρείται δημόσιος χώρος σε ιδιώτες. Η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους και η διάθεση για δράση ήταν φανερά όταν σε εκδήλωση της Αριστερής Παρέμβασης για τις επεμβάσεις στον Υμηττό προτάθηκε να παρθεί πρωτοβουλία για δημιουργία επιτροπής. Πράγματι με ανοικτό κάλεσμα και μαζική διαδικασία συγκροτήθηκε πρωτοβουλία κατοίκων Βύρωνα για την προστασία του Υμηττού.
Η πρωτοβουλία εκτός από τα ζητήματα του Υμηττού ασχολήθηκε με την ματαίωση της κατασκευής 6ώροφου πάρκινγκ στο κέντρο του Βύρωνα δίπλα στο παλιό δημαρχείο. Το οικόπεδο παρέμενε μήνες περιφραγμένο μαζί με το δρόμο μπροστά του από την Παντεχνική. Επί δυο μήνες εξελίχτηκε μια πολύμορφη δράση. Έγινε απελευθέρωση του χώρου, πολυήμερη κατάληψη με απογευματινές μουσικές εκδηλώσεις, προβολές, συγκεντρώσεις.
Τον Αύγουστο η δημ. Αρχή προχώρησε – σαν τους κλέφτες που δρουν όταν λείπει όλη η γειτονιά – στην επαναπερίφραξη του οικοπέδου!! Με την κίνηση πυγμής έδειξε ότι περιφρονεί τη θέληση των κατοίκων της περιοχής, που επί 2 μήνες αγωνιζόταν για να μη γίνει ένα ακόμη τσιμεντένιο τέρας στην καρδιά της πόλης, που ήδη ασφυκτιά από την πολύοροφη δόμηση.
Αντιδράσεις υπήρχαν και σε άλλες περιοχές και ο δήμαρχος υπαναχώρησε κατ΄ αρχήν για δύο γκαράζ της οδού Κολοκοτρώνη και του παλιού κινηματογράφου Λάουρας. Άλλαξε την απόφαση από κατασκευή πολυώροφων υπέργειων σε κατασκευή υπόγειων γκαράζ με πλατεία.
Η πρωτοβουλία κατοίκων συνέχισε με προσφυγή στο συμβούλιο της Επικρατείας για τη ματαίωση της κατασκευής του γκαράζ στο παλιό δημαρχείο, αφού υπήρχαν μια σειρά παρατυπίες στις διαδικασίες ανάθεσης (από υπόγειο σε πολυώροφο και άλλα). Το συμβούλιο έβγαλε προσωρινή απόφαση αναστολής των έργων μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας έβγαλε δυο ανακοινώσεις, εφημερίδες τοίχου, έδωσε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και στήριξε τη δράση της Πρωτοβουλίας. Σε ολομέλεια της συζήτησε διεξοδικά το θέμα. Προσπάθησε να εμβαθύνει στο πρόβλημα στάθμευση που συνδέεται με το μοντέλο ανάπτυξης και το πλέγμα πόλη-δόμηση-αυτοκίνητο και να αποκαλύψει τις επιπτώσεις της πολιτικής του Δήμου για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Σε ανακοίνωση τον Αύγουστο αναφέρει: «Η επιδίωξη της δημ. Αρχής για κατασκευή πολυωρόφου πάρκινγκ από κατασκευαστική εταιρεία με παραχώρηση στη συνέχεια της εκμετάλλευσης στην ίδια είναι αντίγραφο του γενικότερου σχεδίου για παραχώρηση δημόσιων χώρων και υπηρεσιών στο κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη κίνηση επιτείνει το πρόβλημα με το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται στο Βύρωνα και σε όλη τη χώρα…..Η Αριστερή Παρέμβαση καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν για τα προβλήματα της περιοχής τους και στηρίζει τη δράση των κατοίκων για να μην περάσουν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής»
Σε πρόσφατη ανακοίνωση επανέρχεται: «Μελέτες επισημαίνουν ότι στο λεκανοπέδιο κυκλοφορούν σήμερα 1,5 εκατ. αυτοκίνητα και με το ρυθμό αύξησής τους το κυκλοφοριακό, το πρόβλημα της στάθμευσης, η ευχέρεια στις μετακινήσεις θα επιδεινωθούν. Αποτελέσματα μιας πολιτικής που γύρω από το αυτοκίνητο και τη γιγάντωση της πόλης έχει στήσει μια καλολαδωμένη μηχανή κέρδους και εκμετάλλευσης με θύματα την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον…Απαιτούνται ριζικές λύσεις και όχι μπαλώματα. Το πρόβλημα της στάθμευσης συνδέεται με το θέμα πόλη, δόμηση, αυτοκίνητο. Θέλει συνολική αντιμετώπιση με άλλα κριτήρια που κέντρο θα έχουν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, άλλη πολιτική που δεν θα μετρά την ανάπτυξη με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους και θα συγκρούεται με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ούτε η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης θα ανακουφίσει, όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική του αυτοκινήτου και της γιγάντωσης της πόλης.»
Οι εμπειρίες από αυτή τη μάχη και άλλες στο Βύρωνα είναι πολλές και αξίζει να συζητηθούν. Οι αριστερές κινήσεις πόλης έχουν αντίστοιχη πλούσια εμπειρία.
Παράλληλα ξεπηδούν συνεχώς πρωτοβουλίες κατοίκων με πολύμορφη δράση για τη Βίλλα Ζωγράφου, στου Φιλοππάπου, στον Ελαιώνα, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Σμύρνη, στα Εξάρχεια, στο Ποικίλο Όρος, στην Ηλιούπολη, στα Λιπάσματα, στα Νότια και αλλού.
Αυτά τα θέματα δεν είναι τα μόνα για την αποκόμιση συμπερασμάτων για το μέλλον. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική επίθεση από το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις στα ζητήματα της πόλης-χώρου-περιβάλλοντος και αναδεικνύεται η ανάγκη οι αντικαπιταλιστικές συλλογικότητες και οι κινήσεις πόλης που δίνουν τη μάχη σε κάθε περιοχή να συναντηθούν σε ένα μόνιμο δίκτυο δράσης που θα συμβάλλει στον συντονισμό τους, τη εμβάθυνση των εμπειριών και επεξεργασιών τους και την ενδυνάμωση της συνολικής παρουσίας και δράσης αυτού του ρεύματος.
Σταύρος Τζιορτζιώτης
Δημοτικός σύμβουλος
της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα